Han konstaterar att chefsrollen har blivit mer utmanande sedan han själv började arbeta som chef, inte minst på grund av att de som kommer ut i arbetslivet idag är bättre på att ta för sig, att tala om vad de förväntar sig.
Medan ledarskapet har moderniserats lever den gamla bilden av chefskapet kvar som många unga ärvt av sina föräldrar, som innefattar stress, tråkiga möten, administration och konflikter.
Att bli chef är inte längre den enda vägen för utveckling, poängterar Claes Peyron.
– Det finns en allmän vilja att ha en balans i livet, att det finns flera värden än att göra . Förr var vi mer enkelspåriga. Idag vet man att man kan "göra " utan att bli chef, det går att få en bra lön, det går att ’lyckas’, det finns fler alternativa karriärvägar. Det går till exempel att vara specialist istället för att bli chef med personalansvar, säger han.
Men medan ledarskapet har moderniserats så lever den gamla bilden av chefskapet kvar, den som många unga har ärvt av sina föräldrar, och som innefattar stress, tråkiga möten, administration och konflikter.
Att denna bild av ledarskapet får leva kvar kallar Claes Peyron för ”ett misslyckande”.
Morgondagens ledarskap handlar mycket mer om att stötta medarbetarna och påminna om vilken riktning bolaget färdas i än att peka med hela handen.
– Vi, både företagen och samhället, behöver bli bättre på att sälja in det som är så otroligt kul med ledarskap. Det handlar mer om att bygga team, att skapa något som är större än den enskilda individen. Många ungdomar tar ju redan det här ledarskapet i olika sammanhang, i kompisgänget, föreningen eller bandet eller vad det nu kan vara, men kopplar det inte direkt till ledarskap inom näringslivet. Den kopplingen behöver vi visa, säger han.
För det är roligt att vara chef. Morgondagens ledarskap handlar betydligt mycket mer om att stötta medarbetarna och påminna dem om vilken riktning bolaget färdas i än att peka med hela handen och kontrollera att rätt saker görs.
– Det som det talas mycket om idag är självledarskap, ledarens ansvar är att få medarbetaren att se den långsiktiga visionen, att lyckas få varje individ att se dess del i det och varför det är viktigt, så att alla kan utföra självledarskap. Då är det långt ifrån micromanagerande, det är mycket mer agilt. Att vara chef idag handlar mycket om att tala om vart man är på väg som företag, att arbeta med kultur och värderingar. Det kan man se i de moderna bolagen, där jobbar man stenhårt med kultur och beteenden, och hyllar dem. Lyckas man med det blir man en duktig organisation, säger Claes Peyron.
Vad kan jag som chef göra för att få mina medarbetare att bli intresserad av ledarskap?
– Du behöver prata mer om ert eget ledarskap, både ditt eget och företagets, och ha en bild av vilket ledarskap ni strävar efter. Jag tror att vi alla behöver vara mer inkluderande och tydliga, vi behöver säga "det här är den målbild, den leadership code vi har, vi vill vara på följande sätt". Bättre på att säga vad ledarskapet syftar till, helt enkelt, att vi till exempel ska bli mer innovativa och inkluderande. Idag är det luddigt, jag tror att det är få som har definierat det här, säger han.