”Få medarbetarna att ta ansvar för sin kompetensutveckling”
Du kan inte tvinga en medarbetare att vilja kompetensutvecklas. Men genom att skapa en arbetsmiljö där medarbetarna känner sig trygga och trivs, kan du inspirera dem till att vilja växa. Och på så sätt kan ni klara kompetensutvecklingen. Det menar Jean Hedayat, Sverigechef på LinkedIn.
Jean Hedayat i studion under inspelningen av podden Mellanchefer emellan. Foto: Moa Karlberg.
Publicerad 03 dec. 2020
Det är en stor anledning till att jag själv har utvecklats som jag har gjort, jag har känt mitt eget ansvar
Under en chefskarriär som sträcker sig drygt ett och ett halvt decennium har Jean Hedayat ständigt rört sig framåt och hela tiden tagit kliv uppåt på karriärstegen. 2015 började han på Linkedin, där han sedan i vintras är Sverigechef.
Dessförinnan hade han haft olika chefspositioner inom samma organisation.
En röd tråd genom karriären har varit den egna nyfikenheten. Det är den, snarare än en medveten strävan efter att hålla sig relevant, som har fått honom att hela tiden vilja bygga på sin kompetens.
– Jag blir motiverad och taggad när jag lär mig nya saker, säger han.
Med sig har han också haft övertygelsen om att det är han själv som bär ansvaret för den egna kompetensutvecklingen.
– Det är en stor anledning till att jag själv har utvecklats som jag har gjort, jag har känt mitt eget ansvar och inte bara förväntat mig att det ska komma, säger han.
Ett viktigt redskap har varit reflektion: han har reflekterat över vad som går bra och dåligt.
– Men jag har försökt vara metodisk, oavsett om det gäller att nå en ny roll, ett bättre resultat eller personlig utveckling. Jag har försökt bryta ned målet, ta reda på vad jag har och vad jag behöver. Jag har varit öppen med mina chefer kring detta. Det har hjälpt mig att utvecklas, säger han.
Namn: Jean Hedayat Ålder: 42 Bor: I Stockholm med sambon Julia och sonen Frank Gör: Sverigechef på LinkedIn
Karriär
i korthet: Blev Sverigechef för LinkedIn i vintras efter att i knappt fem år haft titeln Head of Public Sector & Recruitment Industry Nordics. Arbetade dessförinnan i olika ledaskapsroller på Dell där han även satt i ledningsgruppen.
Något som jag har lärt mig av att jobba på LinkedIn är compassionate leadership, ett medkännande ledarskap
I sin egen chefsroll har han funderat över hur han kan göra för att få sina medarbetare att känna samma drivkraft. Han försöker visa hur deras arbetssituation kan påverkas av att de tar eget ansvar.
– Istället för att säga rakt ut att man måste ta ett eget ansvar för sin egen kompentensutveckling, kan man lyfta frågan och tala om effekten av att man inte tar ansvar för den. Då blir det annorlunda, säger han.
Jean Hedayat, Sverigechef på LinkedIn
– Något som jag har lärt mig av att jobba på LinkedIn är compassionate leadership, ett medkännande ledarskap. Empati handlar om att kunna sätta sig in i en annan människas situation, och förstå det som gör ont eller det som gör någon glad. Men compassion, det vill säga medkännande eller deltagande, innebär både empati och handling. Du känner för personen som du leder men är samtidigt tydlig med varför dina handlingar är viktiga, säger han.
Det var också något han ville visa i poddavsnittets dilemma, då han ställdes mot medarbetaren Amanda, som inte alls var sugen på att börja jobba med helt andra saker.
– Som ledare måste man vara beredd på att hantera situationer som dessa. Det är viktigt att behålla sitt lugn och visa att man förstår situationen, utan att ge vika för de fakta man har. Jag kanske inte sa de rätta orden, men upplevde ändå att hon gick därifrån med känslan av att ha blivit lyssnad på, säger han.
Jag är tacksam för att vi har den företagskulturen och att vår ledare har pratat om det här innan krisen utbröt
Det är knappast en överraskning att ett teknikorienterat företag som LinkedIn har lyckats hantera coronakrisens utmaningar framgångsrikt med hjälp av digitala arbetssätt.
Men utan en väl utvecklad företagskultur saknar de digitala verktygen betydelse, menar Jean Hedayat.
– Vår företagskultur är fokuserad på individer och medarbetare och att alla ska känna sig välkomna, att de ska kunna vara autentiska och känna en tillhörighet, säger han.
– Vi känner att vi har starka band mellan oss och vi har en tydlig tillhörighet. Det skapar en bättre grund än att behöva prata om vikten av att umgås. Jag är tacksam för att vi har den företagskulturen och att vår ledare har pratat om det här innan krisen utbröt.
I dagens situation handlar mycket om att jobba datadrivet och snabbt kunna identifiera de kompetenser som behöver utvecklas och tillsättas
Coronakrisen har accelererat kompetensutvecklingen.
– Nu när arbetslösheten ökar blir det väldigt tydligt att det finns många som behöver tänka om och lära sig nytt, säger Jean Hedayat.
LinkedIn har möjlighet att spela en viktig roll i individers kompetensutveckling.
– I dagens situation handlar mycket om att jobba datadrivet och snabbt kunna identifiera de kompetenser som behöver utvecklas och tillsättas. Sedan behöver man kunna identifiera vilka personer som besitter viktig kompetens men kanske har ett annat jobb just nu eller är arbetslösa. Där kan vi vara ett verktyg, säger han.
Jean Hedayet har sett hur engagemanget har ökat på Linkedins webbplats under coronakrisen. Inte minst är det diskussionerna kring mental hälsa, distansarbete, effektiva team och balans mellan arbetsliv och fritid som har ökat.
– Vi kan se att antalet konversationer bland våra medlemmar har ökat med 55 procent sedan samma period förra året. Alla genomgår en transformation och där kan vi erbjuda en plats att mötas och dela med sig av sina erfarenheter.
Vad kan jag som mellanchef göra för att underlätta kompetensutvecklingen i min verksamhet?
”Du måste först visa att du är genuin och transparent, och bygga en miljö där det finns tillit. Om det inte finns tillit är det svårt att få igång en diskussion om kompetensutveckling. Där det finns tillit finns det möjlighet att utvecklas.”
Vad kan jag göra för att försöka hitta mina medarbetares okända kompetenser?
”Man måste först och främst ta dialogen – utan att prata om det så blir det svårare. Utgå från vad de har för kompetens, och inte vad deras roll kräver. Analysera prestationer, utföranden och resultat, och identifiera vad för färdigheter som krävs för att nå nya kompetensnivåer. Många på LinkedIn anger mycket information om sig själva i deras profiler vilket gör att vår AI-algoritm också kan identifiera medlemmars kompetenser utifrån vilken roll man har/har haft, inte enbart utifrån vilka färdigheter man säger att man besitter. Detta finns tillgängligt för de rekryterare, yrkesverksamma inom HR och företagsledning som använder våra analysverktyg.”
Hur ska jag göra med medarbetaren som absolut inte vill utvecklas, som tycker att allt är bra som det är?
”Alla får självklart bestämma fritt över sin egen utveckling, men som ledare är din roll att vara tydlig med de möjliga hinder som kan uppstå som konsekvens och att tillgängliggöra möjligheter.”
Upplever du själv att det blir svårare för chefer att hinna med sin egen kompetensutveckling? Hur gör du själv?
”Jag tror att det är rätt vanligt att man som ledare lägger ner all sin tid på sitt team, strategin och företaget och tycker att man gör ett bra jobb. Men missar sig själv helt. När jag hamnar där brukar jag ställa mig själv frågan: ’Om jag inte tar ansvar för min egen kompetensutveckling, hur kan jag då kräva det av andra? Lev som du lär!’”
Vad är det viktigaste du har lärt dig om att leda under coronapandemin?
”Att leda i en kris som påverkar liv och död handlar mycket om närvaro och att kommunicera tydligt och ofta. Som chef måste du synas och vara närvarande. Du måste även vara autentisk samt kunna visa din egen sårbarhet och att det här påverkar även dig. Du har inte alla svar, så du behöver inte låtsas vara en supermänniska.”
Rätt kompetens i högre förändringstakt
Att arbetsgruppen har rätt kompetens blir allt viktigare när förändringstakten ökar. Men hur skapar chefen en lärandekultur? Om det pratar Jean Hedayat, Sverigechef för Linkedin och Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen. I reportaget berättar Henrik Fontin om hur han som HR-chef på DN drev en kompetensväxling inför digitaliseringen.
”Det är på arbetsplatsen kompetensutvecklingen sker”
Söker du medarbetare med framtidens kompetens? Det är inte säkert att du behöver dra igång en omfattande rekryteringskampanj, du kanske redan har dem i ditt team. ”Det kan finnas medarbetare som kan sådant som de inte jobbar med i dag, som de kanske skulle kunna jobba med”, säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl.
Här hittar du fler poddavsnitt och artiklar om bland annat mellanchefens behov av ett bollplank, vad som händer med jämställdheten i techbranschen, värderingsstyrt ledarskap och om mellanchefens framtid.