Att mota stress och främja balans
Det finns flera riskfaktorer för hur arbetsrelaterad stress kan börja, där otydlighet i kombination med hög arbetsbelastning samt problem som rör den psykosociala arbetsmiljön, det sociala samspelet på arbetsplatsen, är de vanligaste. Arbetsgivaren ansvarar för att förebygga arbetsrelaterad stress.
Personlig hållbarhet och ett sunt arbetsliv handlar inte enbart om arbetsvillkor, utan också om hur du kan göra dig mer hållbar i din vardag.
Verktyg
Prata med chefen!
I det här verktyget får du hjälp att förbereda dig för att ta upp viktiga frågor eller situationer med din chef. Verktyget är uppdelat i frågor, förslag på lösningar och hur du kan gå vidare och till sist mallar för nedladdning.
Till verktyget
Så hjälper du en stressad kollega
Säkert har du kollegor och vänner som drabbats av jobbstressen och kanske till och med tvingats sjukskriva sig. Istället för att fråga hur hen mår och hur vi kan hjälpa väljer vi ibland, av rädsla för att såra, att inte lyfta det vi ser och hör som gör oss oroliga.
Caroline Wiklund, coach och stresspedagog, berättar
Vad kan vi göra för att minska stressen?
Nedan finns en kort introduktionsfilm till en föreläsning som Unionens stresscoach Caroline Wiklund håller. I den längre filmen, som du kan se om du loggar in, ger hon dig verktyg för hur du kan hjälpa ditt stressystem att vila och hur du kan skapa förutsättningar för att minska stressen, öka din energi och skapa balans och hållbarhet.
Logga in och se hela föreläsningen
Balansguiden – om livet med jobbet
Balansguiden från Prevent är ett verktyg där du får hjälp att hitta balansen mellan jobbet och resten av livet. Något som inte är så enkelt. Den hjälper dig att reflektera över din situation.
Till guiden!
Fortbilda dig
Unionen erbjuder kontinuerligt kurser och aktiviteter inom arbetsmiljö, stress och arbetsliv.
Hitta aktuellt utbud nära dig
Ta hand om din hälsa
Din återhämtning: Din balans mellan arbetsliv och privatliv
Det finns mer i livet än arbete. Återhämtning kan vi nå på olika sätt, under såväl vaken tid, under arbetsdagen som genom sömn. Det kan handla om en promenad, ledig tid, fika med en vän eller kollega, flexibla arbetstider eller möjlighet att arbeta hemifrån. Din rätt till återhämtning genom betald semester, reglerad i lag, gör att du faktiskt kan vara ledig utan att du ska behöva känna dig skyldig eller överväldigad när du återvänder.
Hur får du återhämtning?
Att ibland ha en hög arbetsbörda är inte farligt – så länge du har utrymme att ladda batterierna däremellan. Det finns till exempel både passiv och aktiv återhämtning. I artikeln beskriver vi olika typer av återhämtning och på vilket sätt de är viktiga.
Så här återhämtar du dig på bästa sätt
”Vi behöver en återhämtningspolicy!”
Flexibla arbetstider är vanligt i Sverige. Det är på många sätt jättebra eftersom det innebär stort inflytande över arbetstiden. Samtidigt kan det vara en fälla. Det går att jobba dygnet runt och bristen på återhämtning ökar då risken att bli sjuk av stress.
Ständigt nåbar - vad säger forskningen?
Medlemsförmåner på vägen till återhämtning
Unionen har tagit fram medlemsförmåner som du kan ha hjälp av när du strävar efter återhämtning och balans i livet. Ta del av dem här nedanför.
Medlemsförmåner inom hälsa
Behöver du ett miljöombyte?
Låt dig inspireras
Här kan du läsa inspirerande och intressanta artiklar och se filmer i ämnena stress, återhämtning, mobilen och arbetsmiljö.