Avtalet gäller 2021-02-01 – 2023-06-30
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla fram till och med 2023-06-30. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt och nya avsättningar till systemet för flexpension.
Lön
Löneökningsutrymmet för Unionens medlemmar är 4,7 procent för hela avtalsperioden och delas upp på två löneökningstillfällen.
- 2,9 procent per 2021-02-01
- 1,8 procent per 2022-07-01
Detta löneökningsutrymme gäller för varje arbetsplats och fördelas genom individuella löneökningar. Om det finns en Unionenklubb som förhandlar om löner för flera arbetsplatser kan löneökningsutrymmet fördelas mellan arbetsplatserna.
Läs gärna mer i skriften ”Ett riktigt bra ” som riktar sig till både medarbetare och till och som anger sex identifierbara faktorer som påverkar den individuella lönen och löneökningen.
- Det finns ingen i kronor i avtalet men varje medlem har rätt att få veta på vilka grunder lönen sätts och ha ett lönesamtal varje år. Den som inte får en lönehöjning har rätt till en .
- Du som är ensam medlem i Unionen på din arbetsplats har rätt till hela utrymmet för lönehöjning varje år, eftersom lönerna på arbetsplatsen ska höjas med angivna procentsatser.
Lägsta månadslöner
Månadslönen för tandsköterskor ska uppgå till lägst:
- 18 758 kronor från och med 2021-02-01
- 19 096 kronor från och med 2022-07-01
Lägstalönen är ett skydd för den som är helt ny på arbetsmarknaden. Enligt är de vanligaste lönerna för privatanställda tandsköterskor 28600 kr-30000 kr per månad.
- En ny anmärkning införs: ”I det fall löneprocessen skjuts upp och ny lön utges retroaktivt bör hänsyn tas till medarbetare som är sjukskrivna eller föräldralediga i syfte att medverka till att deras SGI ändras så tidigt som möjligt.”
Flexpensionsavsättningar
Överenskommelse har träffats om att utöka avsättningarna till tjänstepensionen inom ramen för flexpension. Avsättning till flexpension höjs med 0,3 procent från 2021-02-01 samt 0,4 procent från 2022-07-01. Det nya sammanlagda värdet av medarbetarens kompletterande avsättningar blir därmed 0,7 procent från 2021-02-01 och 1,1 procent från 2022-07-01.
Högre ersättning på helger
Ersättning för förskjuten arbetstid har höjts. Du som är schemalagd på lördagar eller helgdagar får högre ersättning. En ny nivå som kallas storhelg, ger 108:30 kr/timme vid 11 helgdagar per år.
Ersättningen vid arbete på lördag och söndag samt övriga helgdagar har ändrats från 40:35 kr/timme till 55:30 kr/timme.
Tidpunkten för när rätten till ersättning för förskjuten arbetstid infaller måndag till fredag ändras från 18:00 till 19:00.
Föräldraledighet i anslutning till semester
Ansökan om föräldraledighet som avses infalla någon gång i perioden 1 juni till 31 augusti respektive år bör inges till arbetsgivaren i samband med semesteransökan, det vill säga normalt senast den 1 mars.
Åldersgränser
Förändringar i (1982:80), LAS, om åldersgränser trädde i kraft den 1 januari 2020. Lagändringarna innebär bland annat att en arbetstagare har rätt att kvarstå i anställning t.o.m. utgången av den månad då man fyller 68 år (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023). Rätten att kvarstå i anställning är tvingande och gäller oavsett vad som står i kollektivavtalet. En ny regel finns nu i kollektivavtalet som innebär att arbetsgivaren inte behöver förhandla om en inför pensioneringen. Anställningen kan upphöra vid utgången av den månad medarbetaren fyllt 68 år genom en skriftlig underrättelse två månader innan från arbetsgivaren eller medarbetaren. Från 1 januari 2023 tillämpas regeln från 69 år.
Arbetsgrupper
Avsikten är att tillsammans med fackliga medparter och Almega (där Vårdföretagarna ingår), partsgemensamt påbörja ett arbete inom avtalsperioden för att öka kännedomen och tillämpningen av Arbetsmiljöverkets AFS 2015:4 om Organisatorisk och Social Arbetsmiljö.
Kan semestertillägget omvandlas till en extra semestervecka?
Om arbetsgivaren och medarbetarna på arbetsplatsen kommer överens om att medarbetarna istället för semestertillägget kan välja en extra semestervecka, så använder ni regeln före § 1 i kollektivavtalet:
”De lokala parterna kan komma överens om andra allmänna villkor än vad kollektivavtalet anger under förutsättning att avtalets minimistandard beaktats.”
Med stöd av denna regel kan ni uppmana Unionenklubben eller Unionens att skriva ett lokalt avtal om att för den som har 25 semesterdagar kan semestertillägget omvandlas till fem extra semesterdagar och för den som har 30 semesterdagar kan semestertillägget omvandlas till 6 extra semesterdagar. Det är frivilligt för arbetsgivare att skriva ett sådant lokalt avtal och det är frivilligt för medarbetare att byta semestertillägg mot semesterdagar. Om inte chefen och medarbetaren är överens betalas semestertillägget ut. Det går att spara pengarna och ansöka om tjänstledigt utan lön för att få en extra veckas ledighet, men det kräver också chefens godkännande.
Unionenklubb eller ej på arbetsplatsen?
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionen-klubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Du får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall sätta nya löner i enlighet med löneavtalet men du behöver själv säkerställa att du får ut de löneökningar du har rätt till.
Om du misstänker att din arbetsgivare inte följer löneavtalet så ska du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870 alternativt ditt regionkontor.
Du kan också kontakta Unionens medlemsservice om du bara vill diskutera din löneutveckling eller få råd och hjälp med hur du lägger upp ditt lönesamtal.
Läs mer på unionen.se om hur det går till att bilda en Unionen-klubb.
KOLLEKTIVAVTAL ÄR SCHYSTA VILLKOR
Tjänstepension med mellan 10 och 65 % av din tidigare lön, i genomsnitt 6700 kr/månad utöver den allmänna pensionen
Övertidsersättning i pengar, kompledighet eller extra semester
Sjuklön med minst 10 % av din lön utöver vad du får i sjukpenning från Försäkringskassan
Sjukpension med minst 15 % av din lön utöver vad du får i sjuk- eller aktivitetsersättning från Försäkringskassan
med minst 10 % av din lön utöver vad du får i föräldrapenning från Försäkringskassan
Årlig lönehöjning och stöd från Trygghetsrådet vid uppsägning
Möjlighet till lokalt fackligt inflytande genom , , Styrelserepresentationslagen och Utvecklingsavtalet.
Avtalet förlängs 2020-07-01 – 2021-01-31
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med Almega Vårdföretagarna, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 januari 2021. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 januari.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds under hösten med avsikt att träffa nya avtal senast sista januari 2021. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Löneökningar
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Centralt avtal om korttidsarbete
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Läs mer om korttidsarbete.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.