Gröna arbetsgivare Virkesmätning
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Här hittar du alla avtal som hör till ditt kollektivavtal. Du hittar också sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 november 2020 - 31 mars 2023 och då gäller:
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, lön, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
Med kompetensutveckling menas alla åtgärder som bidrar till att öka en eller flera delar av individernas kompetens. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krävs att goda förutsättningar finns vad gäller till exempel arbetsorganisation, ledarskap och teknik.
Unionen har nu tecknat ett nytt avtal för din bransch som kommer att gälla under de kommande 29 månader fram till och med den 2023-03-31. Genom avtalet får du som medlem bland annat en bra grund för fortsatt löneutveckling .
* Under våren 2020 påverkades Sverige likväl som övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut om att skjuta fram avtalsförhandlingarna och förlängde kollektivavtalen med sju månader. Förlängningen innebär att avtalet fortsatt gälla med samma lydelse och innehåll.
Löneökningar
Under avtalsperioden gäller följande procentsatser för löneökningar:
Om inte de lokala parterna träffar överenskommelse om annat, avsätts det lokala löneutrymmet per distrikt.
Om de lokala parterna inte träffar en överenskommelse om hur utrymmet ska fördelas, ska 40 % av utrymmet utges generellt. Resterande del fördelas av arbetsgivaren i enlighet med löneprinciperna i virkesmätningsavtalet och överenskomna lokala kriterier.
Från lönepotterna har det gjorts avräkning för kostnaden för sänkning av åldern för intjänande av tjänstepension, totalt 0,25 procent under avtalsperioden.
Ny minimilön i riksavtalet är fr.o.m. 2020-11-01 22 118 kronor per månad för heltidsanställd och 22 622 kronor från 2022-04-01.
OB-ersättningar och övertidsersättningar har räknats upp med 2,89 procent den 1:a november 2020 och 2,29 procent den 1.a april 2022. Vår uppfattning är att även nivåerna i era lokalavtal ska räknas upp på samma sätt.
Under avtalsperioden görs ingen ytterligare avsättning till flexpensionen. Däremot blir det förändringar i tjänstepensionen. Åldern för når intjänande av ålderspension börjar ändras från nuvarande 25 år till:
Parterna ska gemensamt verka för att avsättning till avtalspension inklusive eventuella kompletterande premier ska redovisas på lönespecifikationerna.
§ 12 SEMESTER i riksavtalet ändras som gör att semesterförläggning per timme inte tillämpas. Andra stycket utgår och ersättas med en bestämmelse som ger de lokala parterna möjlighet att träffa överenskommelse om kvotsemester:
Parterna har tillsatt en arbetsgrupp som ska utreda möjligheten att införa en avdragsregel motsvarande den som gäller för tjänstemän inom skogsbruk.
Parterna har tillsatt en arbetsgrupp som skyndsamt ska ta fram ett regelverk för kvotsemester.
Parterna är överens om att anslutas sig till industrins gemensamma arbetsgrupper.
En arbetsgrupp inom arbetsmiljöområdet som ska titta på:
Parterna är även överens om en arbetsgrupp inom jämställdhetsområdet som ska ta fram en praktisk handledning för föräldraledighet.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har klubb, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
2020-11-01: Nu har Unionen tecknat nytt avtal inom industrin där avtalsområde Gröna Arbetsgivare - Virkesmätningsarbete ingår.
Nu har vi nytt avtal på plats som skapar förutsättningar för stabilitet och långsiktighet och ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken och bättre pensioner genom utökad avsättning till deltids/flexpension.
Det totala avtalsvärdet är 5,4 procent under 29 månader (1 november 2020 - 31 mars 2023) varav 0,4 procent avsätts till deltids/flexpension.
Avtalet innehåller två revisionstillfällen varav det första är från och med 1 november 2020.
Ett steg mot ett mer jämställt arbetsliv har tagits genom att en partsgemensam praktisk handledning ska tas fram med syfte att motverka missgynnande till följd av föräldraledighet.
Mer information kommer inom några dagar.
I december påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen tillsammans med övriga fackförbund inom industrin växlade avtalskrav med industrins arbetsgivarorganisationer. Sedan dess har vi förhandlat med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 april 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebär att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som varit omöjligt att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, tillsammans med övriga parter inom Industrin, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 31 oktober 2020. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 31 oktober.
Unionen och övriga parter inom industrin bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Överenskommelsen mellan parterna inom Industrin väntas bli norm för övriga parter på svensk arbetsmarknad, vilket innebär att även övriga kollektivavtal förväntas förlängas på samma sätt.
Fortsatta förhandlingar inleds under oktober månad med avsikt att träffa nya avtal senast sista oktober 2020. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör, för ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice.