Uppdraget som Arbetsmiljöombud

Som arbetsmiljöombud (skyddsombud) i Unionen verkar du för att du och dina arbetskamrater ska må bra av och på jobbet. Här hittar du information som hjälper dig att komma igång i ditt uppdrag.

Glad kvinna tittar in i kameran

Grattis du är vald till arbetsmiljöombud! 

Arbetsmiljöombudets uppgift är att tillsammans med kollegorna se till att ni mår bra både på och av jobbet, eftersom arbetsmiljön påverkar hälsan – både kroppsligt och själsligt. Du blir en viktig budbärare för dina kollegor i dialogen med arbetsgivaren och facket. Många vittnar om att uppdraget både är stimulerande och lärorikt, och att det ger en bra känsla i magen att kunna bidra till att förbättra för alla i både stort och smått. 

Som arbetsmiljöombud i Unionen får du stöd och ett brett utbud av kurser och aktiviteter för att rusta dig för uppdraget. 

In English: The role of work environment representative

Detta ingår bland annat i ditt uppdrag som arbetsmiljöombud

  • Att representera dina kollegor i arbetsmiljöfrågor
  • Att hålla ögonen på den sociala och organisatoriska arbetsmiljön som handlar om samspelet mellan dig och dina arbetskamrater och er miljö, till exempel stress och kränkande särbehandling
  • Att vara uppmärksam på den fysiska arbetsmiljön. Det kan exempelvis handla om belysning, ventilation, möblering och buller
  • Att ha regelbundna möten med din chef för att diskutera arbetsmiljön på arbetsplatsen
  • Att delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet, medverkar i riskbedömningar och kan ingå i arbetsplatsens eventuella skyddskommitté
  • Att i vissa situationer begära arbetsmiljöåtgärder, och i extrema situationer kan du till och med stoppa arbetet

Kom i gång med ditt uppdrag!

Redan från starten är det bra att ha en struktur för arbetsmiljöarbetet. Börja med att fundera på vad du vill uppnå med ditt uppdrag. Gör sedan en enkel att-göra-lista för hur du vill lägga upp arbetet. Här får du några bra och viktiga tips på vad den kan innehålla:

  • Om det inte redan finns upparbetade samarbetsrutiner, ta kontakt med din chef/arbetsgivare och ta reda på hur arbetsmiljöorganisationen ser ut hos er. Föreslå gärna regelbundna möten för att diskutera arbetsmiljön. 

  • Gå en kurs för att komma i gång med uppdraget. 

  • Ta reda på om det finns en företagshälsovård och vad de hjälper till med.

Info icon Shape info icon

När det finns fler än ett arbetsmiljöombud ( skyddsombud ) på arbetsplatsen ska ni utse ett huvudarbetsmiljöombud, även kallad HAMO. Finns det flera fackliga organisationer på arbetsplatsen kan det finnas fler än ett HAMO. 

Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön

Som  arbetsmiljöombud  har du en viktig roll för att dina kollegor ska må bra på arbetsplatsen. Men du är också ett viktigt stöd för arbetsgivaren, som är den som alltid har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra. 

För att du ska kunna sköta din uppgift bra har du rätt till information och att ta del av handlingar som rör förändringar med betydelse för arbetsmiljön, exempelvis omorganisationer. Du har rätt till ledighet från ordinarie arbetsuppgifter för att du ska kunna sköta ditt uppdrag. Om du behöver utbildning i arbetsmiljöfrågor har du rätt till ledighet för utbildning på betald arbetstid.

Hitta former för samarbete

Tillsammans med arbetsgivaren, klubben eller arbetsplatsombud och andra förtroendevalda inom Unionen kan du arbeta för att öka medvetenheten kring arbetsmiljöfrågor. Frågor om exempelvis arbetstid, organisationsutveckling och kompetensutveckling kan ni med fördel driva gemensamt. 

Meddela chefen

Var noga med att meddela chefen/arbetsgivaren att du är vald till arbetsmiljöombud. Först då gäller dina rättigheter och skyldigheter som arbetsmiljöombud. Arbetsgivaren ska offentliggöra vem som är arbetsmiljöombud på arbetsplatsen.

Finns det klubb på arbetsplatsen

Om det finns en klubb på arbetsplatsen är det den som kallar till medlemsmöten. I annat fall är det arbetsmiljöombudets uppgift. Om du behöver hjälp med att ordna ett möte kan du kontakta Unionens regionkontor.

Kompetensutveckling

AFA stöd för arbetsmiljöutbildning

Nu kan du som chef och  arbetsmiljöombud  få ersättning från AFA när du går en arbetsmiljöutbildning! 

Stöd för arbetsmiljöutbildning

Prevents mejlskolor om arbetsmiljö

Vald till arbetsmiljöombud? Och inte en susning om vad det innebär? I Prevents mejlskolor får du tre mejl med en massa nyttiga tips och goda råd om ditt nya uppdrag.

Mallar och checklistor för förtroendevalda

För att stödja dig som är förtroendevald har vi tagit fram mallar, checklistor och annat som gör nytta för dig i ditt uppdrag.

Unionens profil- och webbshop

Beställ material och gröna upp på arbetsplatsen med Unionens trycksaker, affischer (med plats att fylla på egen info). Välkomna nya med färdigpackade välkomstpåsar. I profilshopen finns Unionen-märkta profilartiklar.

Mitt Uppdrag

Här finns verktygen som underlättar i din roll som förtroendevald. Du behöver logga in och vara förtroendevald för att komma åt Mitt Uppdrag.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg