Startup fick liv genom föräldraledighet

Lisa Norrevik Evertsson och Justin Bieber-fans
Lisa Evertsson Norreviks app gav Justin Biebers fans en relation till ett grustag utanför Stockholm.

Lisa Evertsson Norrevik är grundare av startup-företaget Storyspot. När hon blev gravid sa hon upp sig från en heltidsanställning som kommunikatör för att utveckla sin affärsidé. - Om jag inte hade varit föräldraledig vet jag inte om det hade blivit något.

När jag får tag på Lisa Evertsson Norrevik sitter hon i den äldsta sonens rum, omgiven av fotbollsaffischer. Det är där det finns ett skrivbord, nämligen. Och där kan hon stänga dörren om sig.

- Det är administrativa uppgifter som gäller i dag. Då behöver jag sitta i lugn och ro.

Plötsligt har alla Bieber-fans fått en relation till ett grustag utanför Stockholm.

Storyspot är en app som kopplar ljudberättelser till olika geografiska platser.
- Varenda plats har en historia. Vi vill låta människor dela med sig av sina relationer till platsen. Om man som turist följer en guidad tur har någon bestämt vad som ska berättas, vad som är viktigt. Här får olika crowds ge sina versioner.

 
Hur jobbar du själv? Mer om det nya arbetslivet.

 

Så här funkar det, säger hon och berättar om när Justin Bieber var på besök i Sverige för ett tag sedan. Vad de flesta nog inte visste var att han då besökte ett grustag en bit utanför Stockholm för att köra cross. Men det laddades upp en berättelse om det på Storyspot, och plötsligt har alla Bieber-fans en relation till ett grustag utanför Stockholm!

Så jag sa upp mig innan jag gick. 

Företaget har funnits i ett drygt år. Innan dess hade Lisa gått och ruvat på idén ett tag, testat den på andra och även hunnit med att presentera den på ett par företagstävlingar. Då var hon fortfarande anställd som kommunikatör, på heltid. Ungefär samtidigt som hon blev gravid hittade hon en byrå som ville utveckla appen.  

- Förhoppningen var att när jag kom tillbaka från föräldraledigheten skulle jag kunna jobba på heltid med startupen, så jag sa upp mig innan jag gick.

Du som fakturerar för dina jobbinsatser - räkna här på hur mycket du behöver i timmen för att få ut en lön som räcker för både semster och pensionssparande.

Det var inget enkelt val, erkänner Lisa Evertsson Norrevik. Hon funderade länge innan och hade en hel del ångest efteråt. Människor i omgivningen sa: ”Åh, du skulle inte ha sagt upp dig!”, vilket inte hjälpte. Och så det här med trygghet, när man har familj. Det tar tid att få lönsamhet i ett nystartat företag.

- Jag funderade på om jag hade varit korkad nu, som lämnat en trygg anställning.

Nu fick jag tid att nätverka - med bebisen på armen

Men ju längre tiden gick, desto mer övertygad blev Lisa att hon hade gjort rätt val. Och hon fick mycket gjort under timmarna då hennes pojke sov.

- Om jag inte hade blivit gravid och fått några månaders föräldraledighet på mig att utveckla min affärsidé hade det nog inte blivit något. Nu fick jag ganska mycket tid på mig att slipa på idén och kunde gå på möten och nätverka med bebisen på armen.

I dag är det Lisas man som är pappaledig och Storyspot rullar på. Så sent som i mars fick företaget extra finansiering från både Vinnova och Tillväxtverket och om ett par veckor kommer nästa uppdatering – då ska det gå att ladda upp ljudspår direkt i appen, "ungefär som man laddar upp bilder på Instagram", berättar Lisa.

- Det håller!

 

Lisas 4 dyra tips till dig som vill starta eget
(men är osäker på om du vågar):

  1. Hitta tryggheten i dig själv. Fundera över vilken slags trygghet som är viktig för dig och vilken trygghet det egentligen är du är på väg att lämna. Är det verkligen så tryggt att vara anställd, med ständiga omorganisationer, varsel och stress?
     
  2. När du hittat personer som du ser upp till och som gjort liknande resor som den du står inför – fråga vad de skulle ha gjort i den ena och andra situationen. Fråga inte mamma eller kompisen som befinner sig någon helt annanstans. ”Varenda gång jag har tagit ett dåligt beslut har jag följt råd från människor som inte drivs av samma längtan som jag”, säger Lisa Evertsson Norrevik.
     
  3. Om företaget kostar mer än det ger (som en uppstart ofta gör, innan det vänder) – tänk på det som ett studielån. Se ditt företagande som studier! Du kommer aldrig att lära dig så mycket som när du startar ett eget företag. Det är ett billigt lån för den kunskapen!
     
  4. Fråga dig: Vad är det absolut värsta som kan hända? Hur kan du hantera det? Bra, kör!

 Just nu har vi en specialjour för dig som är entreprenör, egenföretagare, egenanställd eller anställd hos ett bemanningsföretag, RING OCH FÅ SVAR på dina frågor!