Trygga starten i egna firman!
Grattis till företaget! Här är 7 saker att tänka på så att uppstarten blir så trygg och smidig som möjligt och du kan fokusera på det du brinner för och är bäst på.
Grattis till företaget! Här är 7 saker att tänka på så att uppstarten blir så trygg och smidig som möjligt och du kan fokusera på det du brinner för och är bäst på.
Kryssa färre karensdagar. Du som driver ditt företag som enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag har i regel sju karensdagar. Det innebär att du inte får någon ersättning från Försäkringskassan under den första veckan du är sjuk och inte kan arbeta. Men det går att välja en (1) karensdag, och få rätt till ersättning från Försäkringskassan redan från den andra sjukdagen. På så sätt får du som egenföretagare en mindre självrisk och större trygghet vid sjukdom, mot att du betalar marginellt högre egenavgifter. Det går enkelt att ändra antalet karensdagar via Försäkringskassans hemsida. Obs! Du som fyllt 55 år kan tyvärr inte välja en dags karenstid. Och du som driver ditt egna företag som aktiebolag får ingen ersättning från Försäkringskassan under de första två veckorna som du är sjuk. I praktiken står du med andra ord för din egen sjuklön, vilket är bra att veta om.
Medlemskapet vänder sig främst till dig som är ensamföretagare.
Alla företagsformer är välkomna så länge som företaget primärt utför tjänstemannauppgifter, har högst fyra lika stora ägare och inte några anställda med undantag för delägare och familjemedlemmar.
Du kan också bli egenföretagarmedlem redan innan du har startat eget.
Har du andra anställda i företaget är du välkommen som medlem i Unionen Chef. Du får samma förmåner som alla yrkesverksamma medlemmar i Unionen, men också stöd till i din roll som ledare.
Du betalar medlemsavgift till Unionen i relation till din inkomst. Ordinarie medlemsavgift är 235 kronor i månaden. Har du en månadsinkomst under 25 000 kronor före skatt kan din avgift bli lägre.
Unionen är Sveriges största fackförbund för tjänstemän . Försäkringar och juridiska tjänster är ofta dyra för den enskilda - men när vi går samman får vi ned kostnader och premier.
Styrkan från cirka 12 000 egenföretagare använder vi bland annat också till att driva på för förändringar i trygghetssystemen, så att egenföretagare ska få ett bättre skydd vid till exempel sjukdom och arbetslöshet. Vissa saker som vi har arbetat för har redan blivit verklighet, som bättre försäkringsskydd under ett företags uppstartsfas och utökad möjlighet att få arbetslöshetsersättning vid upprepade uppehåll i verksamheten.
Har du utöver ditt företag en anställning inom Unionens organisationsområde kan Unionen dessutom företräda dig med exempelvis förhandlingshjälp på den arbetsplatsen.