Din arbetsgivare är ansvarig för arbetsmiljön oavsett om du är på kontoret eller jobbar på distans. Här är tips – till både dig och chefen – som får jobbet att flyta.
Ja, din arbetsgivare har ansvar för din fysiska och sociala arbetsmiljö även när du jobbar på distans. Det säger
arbetsmiljölagen
. De ska alltså förebygga att du utsätts för ohälsa och olycksfall även när du jobbar hemifrån, eller på café. För att det ska fungera krävs ett gott samarbete och en regelbunden dialog mellan dig och din chef.
Tips för en god arbetsmiljö på distans
Hitta rutiner. Kom överens om vilka rutiner som gäller. Bestäm när och hur ni ska ha avstämningar, och vad som gäller kring möten. Får ni ha promenadmöten? Det är bra för både kropp och knopp, minskar risken för belastningsskador.
Sträva efter att behålla den vanliga arbetstiden.
Får ni låna hem utrustning? Vad gäller hos er? Får ni låna utrustning som tangentbord, arbetsstol och bildskärm till hemmakontoret?
Det är viktigt att ses, även när man jobbar digitalt. Så slå på kameran på möten, och plocka upp telefonen och ring varandra – så att ni inte fastnar i chattrådar eller mejl.
Prata om det privata. Det är fortsatt viktigt att ha kontakt med sina kollegor. Så fortsätt fråga varandra hur ni mår och föreslå gemensamma fikaraster.
Pausa. Kom ihåg ta pauser, promenader, lunch och fikarast även när du jobbar på distans.
Dra gränsen. Städa undan jobbet när arbetsdagen är slut, så att hemmet fortfarande känns som ditt hem och inte en arbetsplats.
Variera arbetsställning för att minska risken för belastningsbesvär i exempelvis rygg och axlar.
Konflikter har fått oförtjänt dåligt rykte, men som chef bör du tänka ett varv till. I själva verket är de ofta tecken på engagemang och driv. Din uppgift? Att fånga upp energin innan den urartar och förvandla friktion till utveckling.
Konfliktexperten Tamara Mašković Wängborg från Medlingscentrum tycker att konflikter har fått ett alldeles för dåligt rykte.
– Många ser dem som negativa eller jobbiga, men konflikter handlar ofta om engagemang. Och tack och lov är vi engagerade i våra jobb! Det gör att vi driver frågor, vill påverka och förbättra. Hur trist, och direkt skadligt för företaget, vore det inte om medarbetarna gick runt och var halvhjärtat engagerade?
När vi bryr oss och krockar kring konferensbordet handlar det i grunden om att vi delar med oss av kunskap och perspektiv.
Tamara Mašković Wängborg, konfliktexpert
– Då kan det uppstå friktion. Som chef gäller det att se till att hålla det på nivån av ”hälsosam friktion” som leder till nya idéer och nya sätt att se på saker. Det är precis det som är grunden för utveckling och innovation.
Ja, paradoxalt nog finns det alltså en stor potential i konflikter. Tamara menar att din roll som chef är att fungera som en slags moderator, som hjälper till att kanalisera energin genom skavet.
– Du vill undvika att hamna på fel sida av strecket, där det inte längre handlar om ”okej, vi tycker olika” utan glider över i en känsla av att kollegan med motsatt åsikt inte vill en väl.
Så, hur skapar du som chef utrymme för olika åsikter och perspektiv? Här är konfliktexpertens bästa tips.
1. Nyfikenhet
Nyfikenhet är ett av dina starkaste verktyg som chef. Uppmuntra medarbetarna att vara öppna för varandras idéer och perspektiv, även när de spontant vill säga emot. Fråga: ”Vad kan vi lära oss här?”
2. Ta tag i saker i tid
Hälsosam friktion stör inte arbetet. Men när leveranser börjar halka efter eller frustrationen sprider sig – agera! Ju längre du väntar, desto större risk att fler dras in och att sakfrågor övergår till personkonflikter.
3. Ha individuella samtal
När du ser att några krockar, ta enskilda samtal först. Låt varje medarbetare prata av sig och beskriva sin bild utan att behöva försvara sig i grupp. Du får en bättre helhetsbild och kan sedan avgöra om och hur ni ska ta det gemensamt.
Behöver du som chef råd och stöd i hur du bäst hanterar konflikten, kontakta Unionens chefslinje på telefonnummer 0771-344 344.