Vi befinner oss mitt i en jobbrevolution där yrken förändras i snabb takt. Så det är dags att uppdatera sina kunskaper. Men vem har råd att plugga med heltidsjobb, hus och hund? Därför har vi varit med och förhandlat fram ett nytt studiestöd för dig mitt i arbetslivet. Nu väljer regeringen att gå vidare med reformen. “Sammantaget innebär det att Sverige nu får ett av världens bästa omställningssystem”, sa arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, under regeringen presskonferens.
Hälften av alla anställda behöver nya skills de närmaste fem åren, visar en rapport från World Economic. Tidigare har de sagt att alla anställa behöver cirka 100 timmars innan 2022. Oavsett så är budskapet tydligt: Vi behöver . Många av oss behöver komplettera med nya kunskaper, medan andra kanske måste hitta ett nytt yrke. Och visst kan en del av det här ske i form av lärande på jobbet, men i de flesta fall behövs utbildning utifrån.
Men hur ska man som vuxen kunna plugga när studiemedlet från CSN ligger på dryga 10 000 kronor – samtidigt som man kanske har barn att försörja, ett hus, en bil…? Lösningen på den frågan togs fram i de så kallade trygghetsförhandlingarna mellan fack och Svenskt Näringsliv – ett förslag som regeringen nu valt att gå vidare med.
– I minst ett decennium nu har man pratat om behovet av livslångt lärande, samtidigt som möjligheterna till det har försämrats. Och ingen har knäckt en riktigt bra idé på hur det ska genomföras förrän nu. Arbetsmarknadsministern kallar det “den största reformen i modern tid”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.
Ja, kortfattat kan man säga att du som har jobbat i åtta år och har kan utbilda dig på heltid i ett helt år (på heltid eller deltid) med ett nytt studiestöd. Tjänar du upp till 30 600 får du 80 procent av din lön i bidrag. Tjänar du upp till 66 800 kronor får du 65 procent av din lön. Staten betalar en del av det här, medan omställningsorganisationer som TTR pitchar in resten.
– Det är bra ur individen synvinkel. Du kan alltså välja den utbildning du vill så länge som den stärker din ställning på arbetsmarknaden, utan att få godkänt från din chef. Kanske vill du komplettera med en kurs, för att kunna konkurrera med yngre, nyutbildade förmågor om de roliga jobben. Eller så vill du bli något helt annat, skaffa dig ett helt nytt yrke. Det går också bra, säger Martin Wästfelt.
Den som jobbar på ett ställe utan får bara den statliga delen, varför?
– Eftersom de företagen inte betalar in pengar till omställningsorganisationerna.
Att få ekonomisk möjlighet att plugga låter toppen, men hur får jag ledigt?
– Det ingår i avtalet, arbetsgivaren binder sig att ge dig ledigt.
Ytterligare en fördel med det här avtalet är att det omfattar även visstidsanställda. De har samma rätt till studierådgivning och studiestöd tillsvidareanställda.
Det låter fantastiskt, när kommer det här avtalet att börja gälla?
– Regeringen har nu föreslagit att lagändringarna ska träda i kraft sommaren 2022, säger Martin Wästfelt.
OBS! Detta studiestöd finns inte än. Planen är nu att det ska implementeras sommaren 2022.
4 saker vi gillar med trygghetsöverenskommelsen
- Du kan plugga som vuxen. Nu ges även du som vuxen, med jobb, huslån och barn, chansen att plugga. Det skapas en ny typ av för oss som är etablerade på arbetsmarknaden.
- Du får pröjs för att studera. Du kan utbilda dig i upp till ett år (på heltid eller deltid) med betalning. Har du en lön på upp till 30 600 kronor i månaden, så får du ut 80 procent av din lön. Schysst va!?
- Du får ledigt. Arbetsgivaren måste ge dig ledigt för att plugga. Det är ingen diskussion. Inget chefen kan säga nej till.
- Du väljer själv. Det är inte din arbetsgivare som bestämmer vad du ska plugga. Du bestämmer själv, så länge som utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. Kanske vill du vässa dig inom ditt yrke, eller välja något nytt.