Vabba och vobba på rätt sätt

Nyligen kom Försäkringskassan med siffror om att vab-fusket ökat. Antalet polisanmälningar ökade med nästan 50 procent mellan 2018 och 2019.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 06 juli 2021

Person som sitter vid en dator med ett litet barn i knäet – Främst handlar det om att vi intensifierat vårt kontrollarbete, säger Alexandra Wallin, chef för avdelningen Barn och familj på Försäkringskassan.

Visst finns det personer som verkar ha satt fusket i system – de begär ersättning för vabb samtidigt som de jobbar och får lön.

– Ibland dyker det upp sådana fall, och då handlar det ofta om stora belopp som vi begär tillbaka, säger Alexandra Wallin.

Men andra föräldrar gör omedvetet fel, för det kan vara klurigt att få till det helt rätt. Du kanske har vabbat samtidigt som du haft semester, eller så anmäler du fel antal timmar du varit hemma med barn. Det kan också bli rörigt om du vabbar delar av dagen och vobbar resten av tiden – alltså jobbar hemifrån samtidigt som du är hemma med sjukt barn.

– När du vobbar ska du ha lön av din arbetsgivare. Det är bara de timmar du vabbar som du får ersättning från Försäkringskassan, påminner Lina Andersson, utredare på Unionen.

För att få det hela riktigt rätt ska du alltså meddela din chef att du är hemma med sjukt barn – och berätta om du har tänkt vobba eller inte. Vobba är en möjlighet som många arbetsgivare tillåter, men ingen rättighet, så kolla först att ditt jobb är okej med att du vobbar.

– I valet mellan att vabba eller vobba har du självklart rätt att välja utifrån vad barnet behöver. Tyvärr ser vi att allt fler privatanställda tjänstemän känner sig tvungna att vobba för att hinna med.

Vabba och vobba rätt - Unionen guidar

  • Meddela jobbet när du är hemma med sjukt barn.
  • Om du ska vobba stäm av med din arbetsgivare att det är okej. Ska du vara hemma med lön måste din arbetsgivare godkänna vobb.
  • Ansök. För att få ersättning för vård av barn måste du ansöka om det. Det gör du först när barnet är friskt igen. Ansöker du innan den 10:e kan du få ersättning den 25:e samma månad, annars får du vänta till nästa. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter första sjukdagen.
  • Vabba delar av dagen. Du måste inte vara hemma en hel arbetsdag för att få ersättning, men Försäkringskassan har fasta ersättningsgränser – du kan vabba på 25, 50, 75 eller 100 procent. Om du normalt jobbar åtta timmar per dag och vabbar fem, så får du halv ersättning. Tänk på det när du meddelar jobbet hur mycket du vobbar/jobbar.
  • Vabba varannan dag. Om du och din partner är hemma varannan dag under en och samma sjukdomsperiod, ska ni göra varsin ansökan om vabb. Du ansöker om ersättning bara för de dagar du varit hemma.
  • Ta in vabb-hjälp. Om det kniper kan du ta hjälp av någon närstående, som din sambo (som inte är förälder), en mormor eller farfar. Den personen ansöker själv vabb på Försäkringskassans sajt.
  • Det finns en maxgräns. Du kan vabba max 120 dagar per år och barn. Är ni fler som vabbar, så delar ni på antalet vabb-dagar.

Vobba-rapporten 2020 visar att:

  • Drygt en av fem brukar alltid vobba istället för vabba.
  • 7 av 10 föräldrar vobbar för att hinna med sina arbetsuppgifter.
  • 8 av 10 säger att vobbandet inte är ett krav från arbetsgivaren – man gör det frivilligt, eller av inre krav.
  • 6 av 10 som vobbar tycker att det fungerar bra, kvinnor med små barn känner mer stress än andra kring detta.
  • 4 av 10 skulle helst slippa vobba .

Läs mer