Sänk stressen 2023

Att stressa ibland är fullt normalt, och är inte farligt i sig. Det är den ständiga, underliggande anspänningen som tär. Så här gör du för att sänka stressen och behålla fotfästet 2023.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Avstressad, leende kvinna

Publicerad 14 dec. 2022

Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa står enligt Försäkringskassan nu för hälften av alla sjukfall. Framförallt har sjukskrivningarna på grund av stress ökat. Samtidigt är stress en del av vår vardag, och inte farlig i sig. Många upplever till och med att de jobbar bättre under stress. Men även om man trivs med ett högt tempo, så klarar varken hjärnan eller kroppen en allt för hög belastning under längre tid. Det är den ständiga, underliggande stressen som tär. Så här gör du för att sänka stressen och behålla fotfästet 2023.

1. Prioritera

Vi tenderar att hoppa på den uppgift som det är mest bråttom med, men den är inte alltid är den viktigaste. Skriv ner uppgifter du har för handen, och fundera sedan på vilka som måste, respektive bör göras. Och känner du dig överhopad av jobb, och har för många måsten, vänd dig till chefen och be hen att prioritera. Det är arbetsgivarens ansvar.

2. Dela elefanten i mindre bitar

Om en uppgift är omfattande, så är det lätt att skjuta på den, för du vet inte riktigt vad du ska börja med. Ett smart sätt att komma igång är att bryta ner uppgiften i mindre, hanterbara bitar. Ja, du ska helt enkelt stycka upp elefanten.

3. En sak i taget

Att multitaska beskrivs ofta som något positivt, ett tecken på att du är driven. Men forskning visar att våra hjärnor faktiskt inte klarar av multitasking. Istället för att bli mer produktiv blir personer som försöker har många bollar i luften sämre på att filtrera bort irrelevant information och växla mellan olika uppgifter. Så försök att göra en sak i taget och låta uppgiften få ditt fulla fokus. Då blir den inte bara bättre utförd, utan troligen även klar snabbare.  

4. Prata om rätten att säga nej

Att säga nej kan vara svårt, och inte bara för att man vill visa sig duktig, utan även för att det kan innebära att en arbetskamrat får göra jobbet istället. Diskutera det här i din grupp, prata om att det inte är den enskildas fel när tiden inte räcker till. Chefen har i uppgift att fördela arbetet så att ingen får för mycket.

5. Pausa

Regelbunden återhämtning, och då inte bara en god nattsömn är nödvändigt för att undvika farlig stress. Vilken typ av återhämtning man behöver skiftar från person till person och från en situation till en annan. Har du varit fysiskt aktiv, kanske kroppen behöver vila. Men om du har gjort något mentalt ansträngande, så kanske en powerwalk på lunchen är det bästa för dig.

6. Be om feedback

Att få positiv feedback på något man har gjort är rena anti-stresspillret. Feedback generellt, även när det krävs en analys och tankar om förbättring, ger en tydligare avrundning och känsla av att arbetet är slutfört.