Pandemin pågår, men på kontoret beter sig folk som vanligt.

Regeringen varnar för ökad smittspridning och inför nya restriktioner Men på kontoret känns social distans som ett minne blott. Folk trängs runt konferensbord och hostar öppet. Jag tycker det känns olustigt. Vad gör jag?

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Pandemin pågår, men på kontoret beter sig folk som vanligt.

Publicerad 08 dec. 2021

Regeringen har åter igen infört nya restriktioner och flaggat för att fler kan komma, och smittspridningen är ett återkommande tema på nyheterna. Men på kontoret har saker så sakta närmat sig ett som vanligt-beteende. Alla de där rigida reglerna som vi så nogsamt förhöll oss till under 2020 är nu mest lappar på en vägg som folk skyndar förbi. Handspriten är slut för jämnan, folk kommer småsnoriga till möten, och chefen vill ändå se oss på kontoret ibland. Jag känner mig allvarligt orolig, men arbetsgivaren verkar inte bry sig – eller uppvisar i alla fall en pandemi-trötthet. Vad ska jag göra? Hur ska jag tackla den relativa förslappningen?

– Dina funderingar är relevanta. Pandemin är inte över, det visar nyhetsrapporteringen med all tydlighet. Arbetsgivaren har ansvar för att förebygga sjukdom och ohälsa. De senaste åren har vi befunnit oss i ett föränderligt läge, vilket innebär att också arbetsgivarna regelbundet behöver utvärdera risker och anpassa hur det ska fungera på kontoret, säger Unionens arbetsmiljöexpert Annica Hedbrant.

Inga påminnelser om att stanna hemma vid symptom

En risk kan i det här fallet vara att det är trångt mellan skrivborden och svårt att hålla avstånd, att man har fysiska möten i små lokaler med dålig ventilation, att man har dragit ner på städningen under pandemin för ”nästan ingen är ju ändå här”, eller att man har slutat påminna om hur viktigt det är att stanna hemma vid minsta symtom.

– Förhoppningsvis har du god kontakt med din chef och kan lyfta frågan med hen. Säg gärna att du vill prata specifikt om arbetsmiljö, så är chefen förberedd på ämnet. Och har du en önskan om att få fortsätta jobba hemma så säg det. Arbetsgivaren bestämmer i slutändan var jobbet ska utföras, men på så sätt kan du bidra till att minska trängseln, och göra plats för de som verkligen måste vara på kontoret.

Arbetsmiljöombudet kan hjälpa till

Och om chefen viftar bort mina funderingar, vad gör jag då?

– Då tar du kontakt med ditt arbetsmiljöombud , som har till uppgift att vaka över att arbetsgivaren axlar sitt ansvar. Fördelen är att arbetsmiljöombuden kan samla på sig information från många personer, och får därmed tyngd i sina påpekanden i sin roll. Man ska inte glömma att det också ligger i arbetsgivarens intresse att så få som möjligt blir sjuka.  
 

 

Förbättra på din arbetsplats - bli förtroendevald

Hur du har det på jobbet påverkar dig, så var med och påverka hur du har det på jobbet. Som medlem i Unionen får du möjlighet att vara med och engagera dig och driva de frågor som är viktigast på just din arbetsplats.