Nystart 2024: Surfa säkert med enkla knep!

Här är fem enkla säkerhetsrutiner att börja (eller fortsätta) med 2024, som gör att du skyddar din online-identitet och -information.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 01 dec. 2023

Bild på dator som gör systemuppdatering, för ökad säkerhet.

Media rapporterar dagligen om dataintrång, lösenordsläckor och andra cyberhot som såväl enskilda bedragare och som stora hackarnätverk ligger bakom. Så att skydda din digitala integritet är viktigare än kanske någonsin.

Här är fem enkla rutiner som gör att du surfar säkrare. 

1. Gör regelbundna systemuppdateringar

Ha som rutin: Slå på att du vill ha automatiska uppdateringar för operativsystem, webbläsare och andra viktiga program, så att du alltid har den senaste versionen av programvaran.

Därför att: Många uppdateringar innehåller säkerhetskorrigeringar som adresserar kända sårbarheter. Genom att hålla ditt system uppdaterat minskar du alltså risken för potentiella hot.

2. Säkra dina lösenord

Ha som rutin: Använd unika, starka lösenord för varje onlinekonto. Det här kan låta som ett hopplöst tips. Hur sjutton ska du kunna hålla reda på fem hundra olika lösenord? Det behöver du inte göra. Du använder en lösenordshanterare. 

Därför att: Det här är avgörande för att förhindra obehörig åtkomst till dina konton. Många använder samma lösenord till en massa konton, vilket gör att när det knäcks, kommer hackaren in på alla dessa i ett nafs. Att byta lösenord regelbundet ökar säkerheten ytterligare.

3. Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA):

Ha som rutin: Aktivera 2FA på alla konton som stöder det. Det innebär att du måste ange en extra verifieringskod utöver ditt lösenord för att få åtkomst. Försöker du logga in på datorn kan du exempelvis få en kod skickad till din mobil, som du behöver knappa in förutom det vanliga lösenordet.

Därför att: Det här ger dig ett extra skyddslager, gör det svårare för obehöriga att komma in.

4. Säker mejlhantering

Ha som rutin: Var skeptisk till oombedda e-postmeddelanden. Öppna inte länkar eller bilagor från okända avsändare, och rapportera skräppost.

Därför att: Många cyberhot sprids fortfarande via mejl. Genom att vara försiktig och kritisk till innehållet kan du undvika att bli utsatt för phishing eller skadlig programvara.

5. Kontrollera webbplatsens säkerhet

Ha som rutin: Se alltid till att webbplatser du behöver använder HTTPS-protokollet, alltså att det står exempelvis https://www.unionen.se/ i adress-fönstret. Framförallt när du lämnar känslig information som lösenord eller betaluppgifter.

Därför att: HTTPS krypterar kommunikationen mellan din webbläsare och webbservern, vilket gör det svårare för angripare att manipulera eller avlyssna den. 

Bonustips till hemma-kontoret:

  • Ändra standardlösenordet för din router.
  • Stäng av fjärranslutning om den inte är nödvändig.