Milersättningen måste höjas nu!

Den nuvarande milersättningen klubbades 2007. Idag kostar det mer att tanka en liter diesel, än man får i ersättning per mil. Unionens medlemmar förlorar alltså pengar på att köra egen bil i jobbet. Detta måste ändras – nu!

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.
Milersättningen måste höjas nu!

Publicerad 02 feb. 2022

Tänk dig att du har inskrivet i kalendern att du har tre kunder att besöka den här veckan. Sedan ringer chefen, glad i hågen, och säger att två till har bokat möten. Visserligen är de lite utspridda, du får räkna med att sitta i bilen en del, men ändå. Hurra för chans på fler uppdrag!
Riktigt så reagerar inte du. Du är i alla fall mer kluven, för för varje mil du kör förlorar du pengar.

Den svenska kollektivtrafiken är på många sätt fantastisk, framförallt i storstäderna. Bor du några mil utanför ser det ofta helt annorlunda ut. Därför har vi i Sverige en milersättning (kallas även bilersättning ), som innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri ersättning till dig. Milersättningen är tänkt att täcka inte bara drivmedel, utan även slitage, som däck, service, reparationer och milbaserad värdeminskning.

Nivån sattes för 15 år sedan

Problemet är att den skattefria milersättningen ligger på 18,50 kronor per mil. Det är alltså mindre än vad en liter diesel går på just nu, och bara några ören mer än vad bensinen kostar per liter. Kanske inte så konstigt med tanke på att den sattes 2007. Alltså samma år som Apple lanserade sin första Iphone och The Ark vann Melodifestivalen – och det är som vi alla vet ett tag sedan. Då kostade låg bensinpriset på 11,65 kronor, och en liter diesel kostade 10,88. Idag är dieselpriset nästan det dubbla. Det som händer är att kostnaden landar på den enskilda personens privatekonomi, fast att man använder egen bil i jobbet.

Många tjänstemän beroende av bil

Många bilar är idag visserligen mer bränsleeffektiva, och andelen laddbara bilar ökar, vilket är positivt. Men även om det säljs rekord många elbilar så är andelen än så länge är bara sex procent av alla personbilar elbilar, enligt Bil Sweden. Och långtifrån alla har råd att köpa en elbil, hur gärna man än skulle vilja. Framförallt inte om man bor på glesbygden och behöver två bilar.
Och nej, det här är ingen liten fråga. Exempelvis fick 631 000 personer milersättning från sin arbetsgivare för bruk av privat bil i tjänsten förra året, enligt SCB. Med tanke på att pandemin gjort det möjligt för fler att jobba på distans, är det troligt att fler inom något år kommer att flytta ut från stadskärnorna, något som gynnar landsbygden. För att inte tala om de gröna jobb som vi ser växa fram i norra Sverige. En fantastiskt positiv utveckling, men avstånden där är ofta längre. Vi är på alla sätt för en grön omställning, men under tiden måste arbetslivet flyta på, och i stora delar av landet är bilen under den närmaste framtiden det enda realistiska alternativet. Därför ligger Unionen nu på för att den skattefria milersättningen ökar markant, och det snarast.