När Apple lanserade för några år sedan skulle släppa sin hälsoapp var det med löftet att användarna kunna logga allt de kunde tänka sig; kalorier, vikt, sömn, löpning, vilopuls. Men techjätten glömde att kvinnokroppar existerar - man kunde inte logga sin mens. Vid det laget var 70 procent av de anställda på företaget män. 80 procent inom tekniska yrken.
Det är ungefär samma könsfördelning som vi ser i dataspelsbranschen idag - två av tio anställda är kvinnor.
– Det går åt rätt håll, men väldigt långsamt, vi snackar om ungefär en procentenhet om året, säger Magnus Gerentz, utredare på Unionen som tittat på spelbranschen.
Samtidigt är nu ungefär hälften av spelarna kvinnor. Spelar det då någon roll? Ja, på samma sätt som i exemplet ovan.
– Spel är världens populäraste kulturform, så det känns orimligt att kvinnor inte skulle vara med och skapa dem. Ska vi kvinnor kunna känna igen oss i spel, så måste de spegla många olika verkligheter, och då måste kvinnor vara inblandade i skapandet av spelen. Jag vet exempelvis inte hur många spel där pappor porträtteras som hjältar, medan mammornas roll är att bli dödade tidigt i spelet för att ge hjälten ett hämndbegär och driva berättelsen framåt, säger Alexandra Dahlberg, narrative lead och
arbetsplatsombud
på Thunderful development.
Det finns fler skäl till att det borde ligga i företagens intresse att se över representationen. Det finns studier som visar att såväl lönsamhet som kreativitet ökar när mångfalden bland de anställda ökar.
– Det gäller inte bara kvinnor, utan mångfald generellt; ålder, hudfärg, folk som sitter i rullstol, har dyslexi - you name it, säger Petter Karlsson, play designer på Toca Boca, som gör spel till barn.
– Dessutom råder det kompetensbrist i branschen, och kvinnor är en enorm nästan outnyttjad kompetensbank, säger Magnus Gerentz.
Så vad beror ojämställdheten på? Självklart många faktorer. Petter Karlsson påminner om att historiskt var det kvinnor som jobbade med skrivmaskiner och datorer.
– Sedan när det blev mer statusfyllt att jobba med datorer kom männen in och tog över. En annan viktig bit är att på 80-talet, när det här med spel var nytt och man skulle bestämma på vilken hylla i leksaksaffären de skulle stå på, så hamnade de på pojkhyllan. Och man marknadsförde spelen mot pojkar, säger Petter Karlsson.Ja, tittar man bakåt så har intresset för dataspel varit större hos män. Även utbildningarna har varit dåliga på att marknadsföra sig mot kvinnor.