Har du stressen under kontroll?

Det finns en anledning till att personer som erfarit en period av utmattning ofta beskriver det som att gå in i väggen – du kör på i samma tempo som du alltid gjort tills kroppen plötsligt säger stopp.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 16 juni 2021

Laptop och kvinna ovanifrån Utmattningssyndrom är ett stort folkhälsoproblem. Enligt Arbetsmiljöverket sjukskrivs årligen 32 000 svenskar för utmattningsrelaterade syndrom. Läkaren Anna Voltaire skriver i sin bok “Innan väggen” att människor i regel är dåliga på att tolka varningssignalerna. Bristen på kunskap gör att vi ofta upptäcker sjukdomen när det redan har gått ganska långt och det är svårt att bara lägga i bromsen.

Bristen på kunskap gör att vi ofta upptäcker sjukdomen när det redan har gått ganska långt och det är svårt att bara lägga i bromsen.

Vi har samlat några av de signaler du bör vara uppmärksam på för att minska risken att du drabbas av ohälsa på grund av stress. Det är dock viktigt att komma ihåg att symptom på långvarig stress kan ta sig olika uttryck hos olika personer.

5 situationer som visar att du bör ta ett break

  1. Du är alltid trött
    Du går och lägger dig tidigt, sover bort hela helger och gör allt för att bli piggare. Trots detta känner du dig aldrig riktigt utvilad. Låter det bekant? Då är det hög tid att bromsa. Faktum är att sömnproblem är en av de vanligaste signalerna på att något inte står rätt till. Att vara trött om du sovit för lite är naturligt – men om du aldrig lyckas ta igen sömnen är det ett tecken på att kroppen inte fungerar som den ska, enligt St. Görans stressmottagning. 

  2. Du är ständigt irriterad
    Överdriven irritation är ofta en konsekvens av för mycket stress, förklarar stressexperten Tomas Danielsson i en intervju med tidningen Chef. Nedstämdhet och irritation går ofta hand i hand och är båda en del av utmattningssyndrom. Om du märker att du plötsligt har börjat irritera dig på människor runt omkring dig som du tidigare tyckte om bör du vara uppmärksam.

  3. Migrän eller spända axlar och nacke
    När du upplever stresspåslag är det vanligt att du omedvetet spänner axlar och nacke vilket i sin tur kan leda till spänningshuvudvärk eller migrän, enligt St. Görans stressmottagning. Sömnbrist orsakad av stress kan också vara en bidragande faktor till värken.  

  4. Du har hjärtklappning och yrsel
    Om du ofta upplever yrsel eller hjärtklappning utan att ha ansträngt dig nämnvärt fysiskt betyder det att kroppen befinner sig i ett stressläge och behöver vila. Tryck över bröstet och illamående är också vanligt vid överansträngning av hjärnan enligt Hjärnfonden.
  5. Närminnet sviker dig
    Stress gör att minnet tar stryk – jobbmöten glöms bort och orden försvinner. Ibland kan det gå så långt att du glömmer vägen hem eller hoppar på fel buss eller tunnelbana. Händer detta ofta bör du se upp och sakta ned tempot för att låta hjärnan vila. Personer med utmattningssyndrom får även svårigheter att koncentrera sig, enligt St. Görans stressmottagning.

Lösningen?

Ett positivt arbetsklimat, kontroll i arbetet, en rimlig arbetsbelastning, ett tydligt ledarskap och stöttande kollegor är några faktorer som skapar en bra grund för att förebygga stress på en arbetsplats. Men det som kanske är viktigast av allt är att upprätthålla ett löpande arbete kring arbetsmiljön på arbetsplatsen, så att risker för ohälsa och signaler på ohälsa kan fångas upp och åtgärdas i ett tidigt skede.

Var uppmärksam på signaler från din egen kropp och prata med din chef när det känns som att allt inte står rätt till. Chefen ska hjälpa dig att prioritera bland arbetsuppgifterna när tiden inte räcker till. Om det av någon anledning känns svårt att gå direkt till chefen kan du vända dig till ditt arbetsmiljöombud för stöd.