Ge jobbmobilen semester i sommar!

Semester är inte bara härligt, utan också viktigt ur ett hälsoperspektiv. Ändå säger sex av tio tjänstemän att de kommer att fortsätta scanna av jobbmobilen. Här får du tips på hur du kan släppa arbetet, och ge såväl dig själv som mobilen semester i sommar.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 13 juni 2023

Mobiltelefon som solar på en strand.

Att få en eller några veckors ledighet och tid att vila är viktigt för hälsans skull, för att orka även i höst. En vanlig fälla på semestern är att man packar den full med skojiga saker. En annan är att man fortsätter glutta på jobbmobilen titt som tätt.

När vi frågade privatanställda tjänstemän svarade sjuttio procent att de inte direkt förväntas vara tillgängliga på semestern. Ändå säger sex av tio att de kommer att läsa mejlen på jobbmobilen någon gång ibland under sin ledighet, och var tionde kommer att göra det dagligen, visar Unionens nya Novus-undersökning. Samtidigt säger sex av tio att de är negativt inställda till att ha koll på mejl och mobil under ledigheten. 

– Det är givetvis bra att det inte finns uttalade krav på att vara disponibel under semestern. Sedan kan det förstås finnas anledningar till att man ändå upplever att det finns förväntningar på tillgänglighet, säger Unionens arbetsmiljöexpert Annica Hedbrant.

Nysta i varifrån kraven kommer

Hon säger att det kan vara bra att själv försöka reda lite i varifrån kraven kommer. Vissa människor har inre krav. Du kanske är en ambitiös person som själva känner att det är viktigt att alltid vara med i loopen. Drivkraft är en god egenskap, men kan om den går till överdrift skapa en inre stress som i förlängningen är skadlig.

Andra vill göra en snabbkoll ibland för att inte ha tusen mejl att hantera när man kommer tillbaka, vilket känns mer stressande än att kolla till mejlen under ledigheten.

– Att ha ett hum om vad som händer i inkorgen kan göra att du känner att du har koll och slipper en svårhanterlig situation när du kommer tillbaka.

Du har rätt att vara ledig på semestern

Samtidigt ska arbetsgivaren skapa förutsättningar för folk att verkligen koppla bort och koppla av på semestern.

– Såväl verksamheten som människorna i den gynnas av att återhämtningsperioder är kvalitativa, säger Annica Hedbrant.

Ge jobbmobilen semester i sommar (alla behöver få ladda batterierna...)  

Tips till dig:

  1. Hitta lösningar. Om inte chefen pratar med dig om hur arbetet ska hanteras under semestern så kan du själv ta initiativ till ett snack. Berätta om dina arbetsuppgifter, fråga vilka som kan vänta till efter sommaren och hur de andra ska hanteras under din ledighet.
  2. Reflektera över dina känslor. Vari grundar sig din känsla att du måste kolla till mobilen? Vill du ha en överblick även på semestern, eller är det en faktisk omöjlighet att släppa jobbet? Vad kan du själv göra för att få vara ledig i några veckor? Och hur kan arbetsgivaren stötta dig i detta?   

Tips till chefen:

  1. Var tydlig med att ingen förväntas vara tillgänglig på semestern, att arbetsgivaren har ett ansvar för att organisera arbetet när någon är ledig.
  2. Fråga gruppen hur de upplever situationen. Känner de sig tvungna att scanna av jobbmobilen ibland? Varför? Försök hitta lösningar tillsammans.
  3. Var en förebild och koppla själv bort jobbet på semestern. Det är viktigt för din återhämtning, och visar samtidigt medarbetarna att du önskar alla en ostörd semester.