Får chefen rota runt i mitt skåp?

Du har ett personligt skåp på kontoret, där du låser in dina saker medan du jobbar. Men en dag upptäcker du att chefen har rotat igenom skåpet. Får hen verkligen göra så? Svaret är att det beror på.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 09 nov. 2023

Får chefen rota runt i mitt skåp?

En medlem hörde av sig till Unionen och berättade att hon kände sig djupt kränkt då hennes chef hade öppnat ett flertal låsta personalskåp och sökt igenom dem.

– Han rotade igenom min väska där jag hade plånbok, schampo och använda trosor och strumpor efter ett träningspass. Jag hade även fått flyers från politiska organisationer, vars åsikter jag inte ens delar. Det kändes väldigt obehagligt. Det är ju mitt skåp, sade medlemmen.

Ia Hamn, central ombudsman på Unionen, förstår kvinnans upprördhet.

– Jag fattar att det känns obehagligt. Själv har jag oftast bara en vattenflaska och ett par pennor i mitt skåp, men jag skulle ändå tycka att det var otrevligt om min chef kollade igenom det utan min vetskap.

Allt beror på skåpets syfte

På frågan om arbetsgivaren verkligen får göra så är svaret dock nja. Eller: Det beror på. Bland annat handlar det om vad ni kom överens om när du fick skåpet.

– Om det var tydligt när du fick skåpet att det ska innehålla arbetsrelaterat material, och skåpet är olåst, så skulle arbetsgivaren kunna titta i det utan att berätta om det i förväg. Är det däremot ett privat skåp, där syftet är att du ska kunna låsa in din väska och andra personliga saker medan du jobbar, så bör arbetsgivaren inte rota igenom det utan anledning.

Mellan arbetsgivare och anställda finns nämligen en ömsesidig lojalitetsplikt, som innebär att ni ska vara lojala mot varandra.

– Att öppna ett personligt, låst skåp utan god anledning känns inte lojalt. Det är heller inte förenligt med god sed, säger Ia Hamn.

Vi misstanke om narkotika, ring polisen

Finns det däremot en välgrundad misstanke om illojalitet eller brottslighet som kan komma att drabba arbetsgivaren så får de söka igenom även ett låst skåp. Fast vid misstanke om narkotika, sprängmedel, vapen, barnpornografi och liknande ska arbetsgivaren i första hand ringa polisen.

– Om det faktiskt finns något av detta i skåpet riskerar ju arbetsgivaren att förstöra bevisningen om skåpet öppnas, eller så kan det rent av vara farligt för den som går in i skåpet.

Är du osäker, fråga facket

Just den här kvinnan fick ingen förvarning och heller ingen förklaring till varför hennes och hennes kollegors skåp var genomsökta.

– Det allra bästa tycker jag är om arbetsgivaren säger vad de misstänker och frågar om det är okej att gå igenom skåpet tillsammans.

Känner du fortfarande en stark olust över det som har hänt, eller inte är tillfreds med svaret på frågan om varför skåpet öppnades, så tycker Ia Hamn att du ska kontakta din fackliga representant.

– Är det här ett brott mot lojalitetsplikten eller inte förenligt med god sed, så kan facket hjälpa dig att lyfta frågan.