Bevakar chefen dig via gps?

Det finns arbetsgivare som följer gps:en i din tjänstebil i smyg, och andra som kräver att du har platstjänster aktiverade på jobbmobilen. Men får chefen övervaka dina rörelser på det här sättet? Unionens förbundsjurist reder ut vad som gäller.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 04 sept. 2023

Någon kollar en persons rörelser, via datorn.

Många tänker att ”inte min chef”, men faktum är att fler arbetsgivare än vi anar följer sina anställda på olika sätt – där ett är gps:en i mobilen.
Exakt hur vanligt det är vet ingen, och de siffror som finns skiftar. Men när Gartner Group 2018 frågade över 200 stora företag om de använde någon typ av ”otraditionell mätteknik” för att se vad anställda gör, svarade 50 procent att de använda sådana verktyg – sedan dess har vi bara blivit mer digitala i våra arbetssätt.
Om man googlar ”övervakningsprogram anställda” hittar man många ”erbjudanden.” Och i forum på nätet, som flashback eller sweclockers, finns det flera trådar med folk som tror sig vara övervakade av chefen. En man skriver att ”Läste precis it-policyn på företaget, där det står att de har rätt att övervaka ALL sin utrustning, och detta ska göras löpande av närmsta chef för att bibehålla säkerheten på företaget. Det står att privata bilder, konversationer, filer är tillgängligt för behörig inspektör och it-chefen.” 

Får chefen kräva att kunna följa mig via mobilen?

Arbetsgivaren får inte vidta en väldigt närgången övervakning. Chefen kan alltså inte kräva att du ska ha datorns kamera eller mobilens funktion platstjänster på under hela arbetsdagen, för att arbetsgivaren ska kunna se precis vad du gör.

– Enkelt uttryckt kan man säga att chefen inte får kartlägga hela eller stora delar av din arbetsdag, säger Unionens förbundsjurist Susanna Kjällström.

För ett tag sedan stämde Unionen ett företag som spårat sina it-tekniker i realtid via gps. De lämnade dessutom ut information till kunden. Så när en it-tekniker var ute på jobb kunde såväl chefen som kunden följa hens varenda rörelse.

– Ett ändamål med övervakningen som företaget angav var kundnöjdhet, vilket vi inte tycker är tillräckligt. Det är en alldeles för närgången övervakning, och en kränkning av den personliga integriteten, säger Susanna Kjällström.

Unionen har tagit det här företaget till domstol – också för att det inte finns någon praxis för ärenden av det här slaget, vilket vore bra att ha, för det här företaget är garanterat inte det enda. Ju mer digitalt vi jobbar, desto större tycks intresset från arbetsgivares sida vara att hålla koll på sina anställda och deras  produktivitet .

– Självklart måste arbetsgivare kunna leda och följa upp arbetet, men precis som det inte är okej att en chef står och hänger över din axel åtta timmar i rad på kontoret, är det inte okej att hen gör det digitalt heller. 

Så om min chef följer mig på ett sätt som jag tycker är tveksamt, exempelvis via mobilens gps, vad ska jag då göra?

– Kontakta din fackliga organisation för råd och stöd. Vi kan titta på om det faktiskt finns ett brott mot lagstiftningen, och i så fall påkalla tvisteförhandling och begära skadestånd.  

Många arbetsgivare övervakar ju i smyg. Om jag är tjänsteman på en it-avdelning och vet att detta sker, hur bör jag då agera?

– Även här tycker jag att du ska ta kontakt med din fackliga representant för att få stöd i frågan, säger Susanna Kjällström.