Bästa dealen för dig!

I årets avtalsrörelse förhandlar Unionen inte bara om högre löner, utan även en massa andra bra saker. Vårt mål är att få till bästa dealen för dig.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 01 mars 2023

Nöjd kvinna i grön blus.

Årets avtalsrörelse sker i ett svårt ekonomiskt läge. Inflationen spökar och vi har höga priser på energi och livsmedel, vilket märks i allas våra plånböcker. Unionen vill naturligtvis inte spä på inflationen. Även här i Sverige har vi negativa erfarenheter av när lönerna stiger till följd av ökade priser, men där priserna sedan drar iväg ännu mer på grund av höjda löner. I slutändan kan man då få mindre för pengarna – höjd lön till trots.  
Samtidigt är många företag konkurrenskraftiga och svensk industri mår bra – och alla vi som arbetar på företagen ska såklart få en skälig del av kakan. Så det är dags att växla upp lönetakten!

Unionen har denna gång begärt 4,4 procents löneökningar, men vi nöjer oss inte med det. Ett kollektivavtal innehåller även andra förmåner, och vi vill ha:

  • Höjda lägstalöner. Personer med låga löner och små marginaler är extra utsatta när priser och räntor stiger, därför kräver vi att avtalens lägstalöner höjas med minst 1600 kronor per månad.
  • Mer pengar till din tjänstepension.
  • En flexiblare och hållbar jobbvardag.

Beroende på var du jobbar och vilket kollektivavtal du därmed har, förhandlar vi även om exempelvis att restid ska räknas som arbetstid, att man ska kunna byta semestertillägget till fler betalda semesterdagar, höjning av ersättning för arbete på obekväm arbetstid och högre OB-tillägg för de som arbetar helger.
I förhandlingarna står vi också emot arbetsgivarsidans krav på kraftiga försämringar. I år är det exempelvis flera arbetsgivarorganisationer som vill ta bort individgarantier när det gäller lön, vilket innebär att du skulle kunna få noll kronor i löneökning, eller så vill de i högre grad kunna bestämma över din arbetstid och hur den förläggs.

Ja, vårt mål är helt enkelt att förhandla fram den bästa dealen för dig!
#avtal2023

Här finns mer information om avtalsrörelsen 2023