Unionen och coronapandemin
Korttidsavtal snabbt på plats
När smittspridningen tog fart i mars 2020 blev konsekvenserna stora för arbetsmarknaden, Unionens medlemmar och förbundets verksamhet. På bara några veckor tecknades centrala avtal om korttidsarbete på drygt 80 avtalsområden. En
förutsättning för att företag med
kollektivavtal
skulle kunna teckna lokala avtal. På kort tid fanns förutsättningar för medlemmar i hårt drabbade branscher att gå ner i arbetstid med ekonomiskt stöd av staten. I april 2020 omfattades ungefär 100 000 av Unionens medlemmar av korttidsarbete. (också kallat permitteringsstöd).
Organisationen ställer om
På grund av krisen fattades det beslut under våren att prioritera
förhandling
, rådgivning och stöd till medlemmar och förtroendevalda. De verksamheter som inte direkt arbetade mot de prioriterade områdena behövde ställas om och många medarbetare fick ändrade arbetsuppgifter under det resterande året för att bidra till arbetet med att stötta medlemmar. Samtliga fysiska kurser och aktiviteter för såväl förtroendevalda som medlemmar ställdes in och det drogs snabbt igång ett förbundsgemensamt arbete för att erbjuda digitala medlemsaktiviteter. All extern kommunikation och marknadsföring anpassades för att möta behoven i krisen.
Rekordhögt tryck på rådgivning och förhandling
Under våren var det ett mycket högt tryck på Unionens rådgivning och förhandlingsverksamhet. I mars månad var trycket som allra högst och då registrerades ungefär fem gånger fler förhandlingsärenden än normalt och antalet samtal till
facklig rådgivning
ökade med 65 procent.
270 000 rådgivningssamtal och 132 000 rådgivningsmejl under 2020
Tack vare att både rådgivning och regionernas förhandlingsverksamhet stärktes upp med extra bemanning har tillgänglighet för både medlemmar och förtroendevalda varit god under hela krisen.
Läs mer i Unionens verksamhetsberättelse för 2020.