”Glädjande, spännande och intressant arbete på alla sätt”

Kim Stranne jobbar som ombudsman på kontoret i Kalmar i region Småland. Han företräder och hjälper medlemmar och uppskattar variationen och att möta så många människor.

Bild på Kim Stranne

Vägen till att jobba som ombudsman kan se väldigt olika ut. Kim Stranne jobbar på kontoret i Kalmar och hans väg gick via undersköterska, kundtjänstmedarbetare, teamchef och förtroendevald innan han landade på regionkontoret i Kalmar.

- Jag beskriver ibland mitt jobb som ett ambulansyrke utan olyckor. Du rycker ut och du vet inte riktigt vad du möter när du kommer fram. Det kan vara någon som är glad, ledsen, arg eller frustrerad, säger Kim.

Men det är inte alltid det är så dramatiskt. Ibland behöver det inte bli en förhandling utan det kan räcka med att få medlemmen och arbetsgivaren att förstå varandra, att prata samma språk.

Och det dyker upp många olika ärenden av olika karaktär – både stort och smått.

- En dag kan jag stötta förtroendevalda som ska genomföra fackklubbens första årsmöte och nästa stund sitta med arbetsgivare som påkallat förhandlingar om alltifrån arbetsbrist , organisationsförändringar till personliga skäl eller att man vill sätta sig i ett rehabiliteringssamtal.

Rättvisetänket och att alla förtjänar samma förutsättningar och rättvis behandling har funnits med Kim sedan barnsben. Allt kanske inte kan vara 100 procent rättvist jämt men det ska vara rättfärdigat hur man agerar, resonerar Kim.

Efter att ha börjat sitt yrkesliv som undersköterska blev det ett kliv över till kundtjänsten på dåvarande Europolitan – numera Telenor. Tidigt dök frågan upp om han inte ville testa ett uppdrag i den fackliga klubbstyrelsen på arbetsplatsen. Argumentet för uppdraget att ”Du lär dig arbetsrätten och det har du alltid användning av resten av yrkeslivet - oavsett vilket jobb du har” använder han numera ibland själv för att övertyga andra. Den fackliga banan var inledd.

Vilken nytta har du av dina tidigare yrkeserfarenheter i rollen som ombudsman ?

- Jag har stor nytta av min bakgrund som undersköterska eftersom jag anser att det är en av världens bästa skolor när det gäller att lära sig bemöta människor i olika situationer och i olika åldrar. Respekten för en annan människa som inte är på samma plats som jag. Det är inte bara lagar och paragrafer som ombudsman – det är också en vän i nöden.

De sista åren i telekombranschen jobbade Kim heltid med sitt fackliga uppdrag och kom då via sitt engagemang alltmer i kontakt med Unionens regionstyrelse och kontoret i Kalmar. Han skickade på vinst eller förlust i väg en spontanansökan och anmälde intresse för en tjänst som ombudsman nästa gång det skulle dyka upp. Det dröjde inte alltför länge innan han fick napp.

- Jag har ingen formell arbetsrättslig utbildning, sade jag. Nej, men du har personligheten vi vill ha och det andra kan vi lära dig. Så fick jag jobbet som ombudsman på kontoret i Kalmar. Från undersköterska till kundtjänst, till förtroendevald till ombudsman .

Utbildning, kunskap och erfarenhet är förstås viktigt men de personliga egenskaperna hos en person tycker Kim generellt är minst lika viktiga och underskattas i olika yrken.

- Som ombudsman är det ett väldigt glädjande, spännande och intressant arbete på alla sätt. Man får inte glömma bort att man emellanåt sitter i samma rum med någon som går igenom ett trauma. Att inte gå in med nonchalant attityd. Att man sätter sig in i personens situation, visa förståelse och samtidigt utifrån min erfarenhet kunna säga att det ordnar sig. Det kommer bli bra.

Efter snart tio år som ombudsman och ett antal förhandlingar om uppsägningar på grund av arbetsbrist känner inte Kim till något fall där drabbade medlemmar inte har fått ett nytt jobb så småningom. Det har alltid ordnat till sig.

Det finns också goda möjligheter att sköta jobbet som ombudsman omväxlande från kontoret och hemmet. Något som Kim gärna utnyttjar eftersom det ibland kan underlätta med att få ihop livspusslet.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Variationen och att få möta så mycket människor. Det är ett socialt jobb där du känner att du gör skillnad. Man får regelbundet höra att ”det här hade jag inte fixat utan er”. Jag ser det som en stor förmån att få vara den personen som hjälper en människa ifrån ett arbetsrelaterat problem till en bättre situation.

Jobba på Unionen

På vår karriärsida kan du läsa mer om att jobba på Unionen och se vilka tjänster som är lediga just nu.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg