Efter en paus från i våras har Avtal 2020 just dragit igång, med Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i spetsen. Målet är att du även framåt ska får en schysst lön, bra arbetsmiljö och pension.
Men ibland blir man förvirrad, för vad är det facken och arbetsgivarna förhandlar om nu? Du ska ju löneförhandla själv också?
- I den här avtalsrörelsen sätter vi nivån på den löneökningstakt som ska gälla i Sverige den närmaste tiden. Det vi kommer fram till är sedan förutsättningen för den enskilda personens (eller lokala klubbens) .
Så vad förhandlar ni om?
- Dels löneökningarna, och det är alltid en fråga om hur länge avtalen ska gälla, om de ska löpa över exempelvis ett, två eller fyra år. Utöver lön har vi krav på flexpension, jämställdhet, och arbetsmiljö. Vi vill att även människor som har jobb ska ges möjlighet att vidareutbilda sig för att kunna hoppa på ett nytt yrke. Det kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Fackförbund går ihop och förhandlar. Varför förhandlar vi inte själva, Unionen är ju Sveriges största fackförbund?
- För att få en starkare gemensam kraft. Om vi lyckas enas om ett antal gemensamma krav, kan arbetsgivarna inte spela ut oss mot varandra. Då blir 1+1 inte 2 utan 5. Tidigare när vi inte gick samman var arbetsgivarna typiskt sett starkare.
Men är det rimligt att höja lönerna nu när så många företag har det tufft på grund av corona?
- Vi jobbar enligt en modell som säkrar reallöneökningar på sikt. Vi höjer inte lönerna orimligt mycket under högkonjunkturer, men sänker dem heller inte vid tillfälliga dippar. Vårt motto är bästa möjliga löneökning. Det är viktigt även för oss att företag går bra och kan växa. Bästa sättet att få en större bit av kakan är på kort sikt att kräva en större kakbit, men på lång sikt är det att få hela kakan att växa. Även för att löneökningar inte ska ätas upp av krävs att hela kakan växer.
Du är jurist och har jobbat med förhandlingar i 25 år. Vilken är den tuffaste du har varit med om?
- Flexpensionen. Det var en omfattande , där många bedömde att det var omöjligt att hitta en lösning, så det var en riktig seger när vi lyckades få till ett avtal.
Vad har du lärt dig genom åren?
- Att det alltid är lättare att hitta saker man inte är överens om än vägar framåt. Men fastnar man i problemen blir det inga avtal, så det gäller att tänka kreativt. Och att det i en handlar lika mycket om att förstå och kunna läsa av motparten, som att vässa sina egna argument, säger Martin Wästfelt.
Vill du lyckas i din nästa ? Kolla in Martin Wästfelts råd nedan.
Mer pengar i plånboken - expertens 3 tips:
- Kom förberedd. Fundera inte bara ut dina bästa argument, utan också vad chefen kan komma att säga. Hur bemöter du det?
- Skippa snyftkorten. Dra inte upp argument om att du har stora studieskulder, höga bostadslån eller att dina barn har dyra aktiviteter. Det är inte arbetsgivarens ansvar. Fokusera istället på vad du har att ge arbetsgivaren – det är den tjänsten man köper. handlar mycket om att byta saker med varandra, motparten betalar för något som du kan ge eller tvärtom. Så vad har du att ge, som chefen värdesätter?
- Lämna bluff-känslan hemma. De flesta av oss bär på en liten ”bluff-känsla”. Det är fullt naturligt (att inte alls tvivla på sig själv vore nog osunt), men den känslan kan begränsa dig i förhandlingen, så försök övervinna den för stunden och våga hävda ditt eget värde.
Bonustipset: Gå med i facket, så förhandlar både du och jag gemensamt upp din lön!