Förhandling pågår – vad händer och kan jag göra något?

Att industrin är klar innebär att cirka 35 % av Unionens medlemmar som omfattas av kollektivavtal har fått sitt nya avtal medan cirka 65 % därmed fortfarande väntar på sitt nya avtal.

Den 1 november blev avtalen inom industrin klara och satte det så kallade märket som också sätter nivån för löneökningar på övriga avtalsområden inom Unionen och arbetsmarknaden i stort. Att industrin är klar innebär att cirka 35 % av Unionens medlemmar som omfattas av kollektivavtal har fått sitt nya avtal medan cirka 65 % därmed fortfarande väntar på sitt nya avtal.

För Unionen återstår fortfarande att förhandla klart på bland annat Almegas avtalsområden inom tjänstesektorn, Svensk Handel, transportsektorn, ideella organisationer och föreningar med flera.

I slutfasen av förhandlingar om ett nytt avtal är det fullt fokus på att komma överens och det kommuniceras inga externa detaljerade rapporter om läget som riskerar att störa förutsättningarna att nå framgång i själva förhandlingen. När ett avtal är klart kommer info här på avtalswebben och berörda medlemmar får även information via mejl inom några dagar efter överenskommelsen.

Hur kan jag som medlem bidra?

Det är viktigt att så många som möjligt gör sin röst hörd och är med och påverka och skapa uppmärksamhet kring Unionens krav och ställningstaganden. Ett konkret sätt att bidra är genom att dela inlägg från Unionen på sociala medier där kampanjen #jagstårupp nu rullar. Att dela och gilla inlägg skapar större räckvidd och ju mer tryck vi i Unionen kan få i våra frågor, ju starkare blir vi vid förhandlingsbordet.

Hur vet jag när det nya avtalet är klart?

Efter att ett avtalsområde är färdigförhandlat kommer information via mejl till berörda förtroendevalda och medlemmar på avtalsområdet. Du hittar också info på avtalssidan på det område du tillhör här på unionen.se.

Finns det risk för konflikt?

Unionens ambition och grundinställning är alltid att försöka komma överens vid förhandlingsbordet. Men om alla andra möjligheter att nå framgång via förhandling är uttömda i en fråga som är viktig för Unionens medlemmar så kan konfliktåtgärder som ett yttersta påtryckningsmedel under rätt förutsättningar komma att användas. Om det skulle bli aktuellt med konfliktåtgärd för att komma överens om nytt avtal på det avtalsområde du tillhör så får berörda medlemmar självklart mer information.

Tillbaka till avtalswebben.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg