Det är viktigt att arbetsgivaren är transparent med vad de gör och hur insamlade uppgifter används.
Integritet och övervakning
På många arbetsplatser finns verktyg för att övervaka och mäta prestation inbyggda i de digitala redskap vi använder, även om de inte alltid är aktiverade.
Många programvaror kräver aktiva platstjänster och det är inte ovanligt att företagets säkerhetsprogram har tillgång att läsa och styra alla appar.
Även biometri, som fingeravtryck, ansiktsigenkänning och platsdata kan registreras i dina jobbverktyg. Då kan den digitala arbetsmiljön handla om integritet.
Att ständigt känna sig övervakad kan leda till oro och olust. Särskilt om man är osäker på ifall det sker.
– All övervakning och behandling av personuppgifter ska ha ett berättigat intresse. Det är viktigt att arbetsgivaren är transparent med vad de gör och hur insamlade uppgifter används. Arbetsgivaren får till exempel inte övervaka din
produktivitet
via digitala verktyg utan att du vet om det.
Lagstiftad rätt till vila
Många känner press att alltid vara tillgängliga och svara på jobbmejl alla tider på dygnet. Men här är lagen tydlig, påminner Fredrik Ostrozanszky: du har rätt till vila och återhämtning.
– Att kolla jobbmejlen och svara på jobbrelaterad chatt är att jobba. Du ska inte känna dig pressad att jobba på ett sätt som går ut över din rätt till dygns- och veckovila.
Även här rekommenderar han att komma överens med chefen om en policy som gäller just hos er; det skapar förutsägbarhet och minskar stress.
Ta din återhämtning på allvar!
Får man stänga av?
Det beror på vad som är överenskommet på din arbetsplats, konstaterar Fredrik Ostrozanszky. Men:
– Som grundregel är du inte skyldig att vara tillgänglig utanför arbetstid, förutsatt att du inte har jour eller beredskap och det ska i så fall avtalas.
– Du har som sagt rätt till återhämtning och vila. Om du känner att ditt arbete går ut över din möjlighet att återhämta dig och vila, ta kontakt med din chef eller
arbetsmiljöombud
– ta din återhämtning på allvar!