”Alla kommer vilja veta hur ni jobbar med jämställdhet”
Utbildning och förebilder är avgörande för att öka jämställdheten. Det anser Åsa Broberg, utvecklingschef på ICA. Och det gäller i såväl techbolag som andra sektorer. ”Vi behöver jobba med fördomar kring vissa yrken”, säger hon.
Inspelning av podden Mellanchefer emellan där Åsa Broberg är med i ett avsnitt. Foto: Moa Karlberg
Publicerad 12 maj 2020
Alla kommer att vilja veta hur ni jobbar med jämställdhet.
Som en av föreläsarna på konferensen Women in Tech i våras talade Åsa Broberg om varför hennes arbetsplats ICA har så många kvinnliga ledare på IT-sidan.
Åsa Broberg, utvecklingschef, ICA
Det blev ett föredrag om företagskultur, om en organisation som har bestämt sig för vad den vill stå för och hur väl den lever det upp till det.
Hon är övertygad om att det är i en organisationskultur som arbetet med jämställdhet börjar. Jobbar man aktivt med de här frågorna, med jämställdhet och inkludering, ger det resultat.
En verksamhet med god självinsikt, som ser till att det finns förutsättningar att rekrytera kvinnor på alla nivåer och som arbetar med handlingsplaner lockar framtidens medarbetare och chefer.
Som Åsa Broberg uttrycker det i podden Mellanchefer emellan: Alla kommer att vilja veta hur ni jobbar med jämställdhet.
– De som kommer ut i arbetslivet idag är mycket modigare än vad vi var när jag började jobba för tjugo år sedan. Det är mer naturligt att prata om jämställdhet idag, det är tydligt att det är något självklart. Det är lättare att se mönster idag, när frågorna lyfts, säger hon.
Är man tillåtande spelar det ingen roll varifrån du kommer, om du är kvinna eller man.
Åsa Broberg beskriver sig själv som en ”storbolagsjunkie”, vilket har präglat hennes val av arbetsplatser. På hennes cv finns bland annat reseföretaget Ving och TV4 samt ICA, där hon sedan två år tillbaka arbetar som utvecklingschef, med ansvar för den avdelning som förvaltar och utvecklar webbplatsen ica.se.
På Ving, där hon tillbringade tretton år, fick hon se företaget gå från analog till digital, från att ha ett 40-tal butiker runt om i landet till fem, med en affär som blivit alltmer digital.
– Ving har blivit min referensram. Där var man också duktig, det är liknande kultur som på ICA, båda företagen har ett starkt fokus på det entreprenöriella. Ving har en stark grund i reseledarrollen och fokus på service, medan hos ICA är det ICA-handlaren. Båda företagen har en vänlig och tillåtande kultur. Och är man tillåtande spelar det ingen roll varifrån du kommer, om du är kvinna eller man, säger hon.
Lite mer fakta om Åsa
Namn: Åsa Broberg Ålder: 47 Bor: I Stockholm Gör: Utvecklingschef på ICA
Karriär
i korthet: Utbildad kommunikatör. Har jobbat med kundnära digitala produkter på stora bolag, bland annat Ving och TV4. Sedan två år tillbaka arbetar hon med att utveckla ica.se
Under sin
karriär
har Åsa Broberg även hunnit med att se arbetsplatser där kulturen inte har varit inkluderande och där gamla strukturer och härskartekniker funnits.
– Där har jag känt att "det här kan jag inte stå för". Sådant är inte lätt att veta innan man börjar, men det visar sig i regel ganska snabbt, säger hon.
Jag har insett min begränsning, du kan inte som enskild person ändra en hel företagskultur.
– Jag har insett min begränsning, du kan inte som enskild person ändra en hel företagskultur. I ett fall hade jag diskussion med andra kvinnor i mitt nätverk. Ger jag upp för lätt nu som säger upp mig? Borde jag stanna? Jag kom fram till att jag skulle söka mig därifrån. Det hänger ihop med hur man är som person. Jag är väldigt lustdriven, jag vill ha roligt och få energi på min arbetsplats, blir jag helt dränerad får det vara, säger hon och berättar att hennes agerande fick effekt, att det var en person som inte fungerade i gruppen som fick sluta.
Att antalet kvinnor som jobbar i techbranschen minskar hänger ihop med att det utbildas färre kvinnor. Men det beror också, tror Åsa Broberg, på bristen av förebilder.
– Man ser fortfarande vissa områden med enbart män. Vi behöver jobba med fördomar kring vissa yrken, tittar man på sjukvården är det ju omvänt, där är det mest kvinnor. Så utbildning och förebilder är avgörande, säger hon.
Vem i en organisation bär ansvaret för att öka jämställdheten?
Alla. Framför allt rekryterande chefer, lite extra. Det är vi som ser till att ta stegen framåt, att vi flyttar fram positionerna.
Kvotering?
Vore det inte mycket bättre om det skedde organiskt? Jag ser hellre att vi fokuserar på att ändra beteende- och tankemönster hos oss alla. Strukturer som idag hindrar oss från att bli jämställda.
Vad tjänar organisationen på jämställdhet?
Massor. Det finns studier som visar på att det verkligen leder till ökat affärsvärde och dessutom är det lättare att rekrytera in till bolag som har en jämnare könsfördelning på alla nivåer.
Hur mycket tålamod ska man ha med att jämställdhetsarbetet går långsamt?
Jag är lagd åt det hållet att jag har lätt för att acceptera att all förändring går långsamt. Vi måste ha tålamod, ingenting går att tvinga igenom, då blir det bakslag. Ska vi förändra våra beteenden och tankemönster måste det få ta tid.
Vilken är den vanligaste missuppfattningen som du har mött när det gäller jämställdhetsarbetet?
Svår fråga, men kanske att det skulle vara svårare att rekrytera kvinnor än män, in till styrelser och ledningsgrupper. Det tror jag inte alls på. Det finns en undersökning som visar att kvinnliga VD:ar har 47 procent kvinnor i sina ledningsgrupper, medan VD-män har 23 procent.
Vilka har varit dina chefsförebilder?
– Jag hade en fantastisk chef på Ving, Margareta Bremar, som var CIO i många år, som är min förebild när det gäller ledarskap. Hon har den fantastiska kombinationen av mänsklighet och att få saker gjorda. Hon kunde se människor och vara en god lyssnare och på så sätt vägleda och få effekt. Den kombinationen är svår i praktiken, men det är i grunden vad gott ledarskap handlar om, säger Åsa Broberg.
Hon trivs i ledarrollen och tycker om att bygga team, att se medarbetarna utvecklas tillsammans och bli ”effektiva och motiverade och leverera bra saker”.
Hur gör du dig påmind om mångfaldstanken när du bygger team?
– Jag lär mig fortfarande och behöver påminna mig, det är svårare än man tror. Jag har haft flera diskussioner med chefskollegor om det. Väljer jag den här individen för att den är lik mig? Om man talar om mångfald som ett bredare begrepp, så tror jag att vi väldigt lätt hamnar där, man faller gärna för dem som är som en själv. Men å andra sidan har man en företagskultur som folk ska funka i, då blir det lätt att man väljer någon som är lik de andra medarbetarna, säger hon.
– Jag försöker tänka aktivt på det, från det att man skriver annonsen till man börjar läsa cv och ska intervjua folk. När det gäller språk har vi sagt att alla inte måste tala svenska fullt ut idag, att vi gärna hjälper dem att lära sig, ändå har vi inte hittat den typen av personer, säger hon.
Vi behöver alla vara med på hur vi ska tänka och agera. Diskussionerna får inte enbart ske i ett låst rum för kvinnor, och så borde det såklart vara överallt i samhället.
I podden Mellanchefer emellan berättar Åsa Broberg om ett nätverk för kvinnor i ICA:s koncernledning, samt kvinnor som rapporterar till dem, där man har sett till att involvera männen i diskussionerna, för att undvika att en polarisering mellan män och kvinnor uppstår. Det har spritt sig ut i organisationen.
– Vi behöver alla vara med på hur vi ska tänka och agera. Diskussionerna får inte enbart ske i ett låst rum för kvinnor, och så borde det såklart vara överallt i samhället. Det är något som vi alltid borde tänka på, så att det blir en öppen debatt. Det som vi som gemene man får tänka på är att vi ska reagera när vi ser ojämställdhet. Det behöver inte vara anklagelser, det kan vara frågor, "är vi verkligen rättvisa nu?", "var det där en schysst kommentar?", "hade du uttryckt dig likadant om jag var man?".
Techbranschen - innovativ och ändå så gammalmodig
Lyssna på Åsa Broberg i samtal med Unionens jämställdhetsexpert Peter Tai Christensen, i podden Mellanchefer emellan. Podden för dig som är mellanchef, har en mellanchef, har anställt en eller på annat sätt har med en mellanchef att göra.
"Det viktigaste är att hela tiden synliggöra problematiken"
Unionen Peter Tai Christensen har arbetat med jämställdhetsfrågan i tjugo års tid. ”Det krävs särskilda åtgärder för att ta nästa stora kliv”, säger han.
”Om vi får bidra till något större upplever vi mening”
”Det handlar om att fråga, varför finns vi till, vad kan vi tillföra som är viktigt och unikt, i vår tid, för att det ska vara meningsfullt?”, säger Julia Norinder, som skrivit boken Värderingsbaserat ledarskap.
”Det är inte värderingarna i sig som skapat problem, utan bristen på systematiskt arbetsmiljöarbete och förutsättningar för att leva upp till värderingarna”, säger Unionen arbetsmiljöexpert Annika Hedbrant.
Det är en speciell utmaning att leda ett team som verkligen brinner för det de gör. Det bekräftar Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright, som kartlägger jämställdhet i näringslivets toppskikt.
Det borde vara själva resan som står i fokus när rekryterare träffar kandidater. Det hävdar Scarlett Roa, som idag är hållbarhetschef på Svenska Spel – efter att ha gjort en ganska speciell resa själv.