Tips - ett CV som tar dig till intervju

På nätet finns tusentals tips på hur du skriver ett bra CV. Det kan vara svårt att sortera bland alla tips och råd, vilket spelar störst roll för om du får jobbet eller inte?

Vi frågade Johanna Smith, HR-specialist på Unionen med stor erfarenhet av rekryteringsprocesser, om hennes tips för att ditt CV ska hjälpa dig komma till intervju. 

1. Inkludera bara det som är relevant för den tjänst du söker

Det viktigaste när du skriver ditt CV är att lyfta fram det som är relevant för arbetet du söker, och för många arbetsgivare kommer din teoretiska utbildning att vara mer intressant än om du jobbat extra i butik. Med det sagt behöver du inte dölja dina erfarenheter, men tänk på att lyfta fram dem på ett relevant sätt. Du kan till exempel förklara hur ett ströjobb vid sidan av utbildningen breddat din kompetens, utan att du behöver gå in på detaljer.

2. Redovisa inte varenda poäng på högskolan

Försök att beskriva vad din utbildning i huvudsak har gått ut på och vad den har gett dig för profil, men du behöver inte gå in på varenda poäng du tagit. Men var inte rädd för att ta med den där 7,5-poängskursen du bara läste för skojs skull – OM den är relevant för tjänsten du söker. Har du exempelvis läst ett språk vid sidan av din utbildning ger det dig en värdefull sidokompetens i ett företag som jobbar internationellt.

3. Skriv en ny ansökan till varje tjänst

Det viktiga är att arbetsgivaren känner att din ansökan är relevant för jobbet du söker. Det ger rätt mycket när arbetsgivaren ser att man lagt ner tid och tänkt igenom sin ansökan. Det betyder inte att du måste skriva om hela ditt CV för varje ansökan, men det är bra att kolla igenom det innan så att det matchar jobbet och att informationen går snabbt att ta till sig.

Notera vad du gör, vilka resultat du skapar och vilken effekt de får.

4. Nyexad? Undvik studenters vanligaste misstag efter examen

Det vanligaste misstaget studenter gör när de söker jobb efter examen är helt enkelt att de söker fel tjänst. Många ansökningar kommer snett och personen har helt enkelt inte rätt profil för jobbet. Det är klart att man ska sikta på att få sitt drömjobb, men var beredd på att ta andra jobb på vägen, gärna sådana som stärker din kompetens och ökar dina möjligheter att få göra det du känner att du är bäst på.

5. Låt ditt CV vara ett levande dokument

Ha ett levande CV-dokument som du sparar och fyller på vartefter din karriär fortgår. Notera vad du gör, vilka resultat du skapar och vilken effekt de får. Från grundmallen kan du sedan lätt plocka ut relevant information då dagen kommer då du sätter samman ett CV för jobbet du vill söka eller arbetsgivaren du vill uppvakta.

Sammanfattning

Oavsett vilket format du väljer på ditt cv eller vilken tjänst du söker kommer följande fyra punkter att ge dig en riktigt bra ansökan. Använd dem gärna som kontrollfrågor innan du skickar iväg dina ansökningshandlingar till arbetsgivaren.

  • Är ditt CV lättläst? Det ska gå snabbt att få en uppfattning om din profil. Hellre enkelt och lättläst än snyggt och krångligt.
  • Kan du stå för allt? Lyft fram det som är relevant för tjänsten och det du gör allra bäst, men ljug aldrig. Ett CV måste vara vattentätt.
  • Är det ett format som passar arbetsgivaren? Det pratas mycket om att man ska sticka ut, men om en arbetsgivare hanterar ansökningar i ett särskilt rekryteringssystem ska man absolut använda det för att ha större chans att få jobbet.
  • Har du besvarat VARFÖR du söker tjänsten? Visa att du vill ha jobbet och varför du vill ha det. Som arbetsgivare vill man ha engagerade anställda.

CV och personligt brev på några minuter

Som medlem i Unionen får du kostnadsfritt använda den digitala tjänsten Cowrite som hjälper dig att skriva CV och personligt brev riktat precis till den arbetsgivare och den tjänst som du söker

Cv-mallar

Ditt CV behöver innehålla rätt information. Du tjänar på att funderar på vad du vill uppnå med ditt CV innan du väljer format och mall.

Personligt brev - mallar

Det personliga brevet ger dig en utmärkt chans att förtydliga vad du kan erbjuda arbetsgivaren och samtidigt utveckla de viktigaste kompetenserna från ditt CV.

CV på engelska tips och mall

Allt fler behöver en CV på engelska när svenska företag anpassar sig efter globala förhållanden och anammar engelska som koncernspråk.

CV-granskning

Som medlem i Unionen får du utan kostnad professionell hjälp att vässa ditt CV för att matcha de jobb du drömmer om. Du får både ditt CV och personliga brev granskat av våra proffs inom fem arbetsdagar.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg

Minimera