Chefer har en nyckelroll i arbetet med att leva upp till kraven i OSA
Arbetet med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är en del av arbetet med systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) – att systematiskt och aktivt jobba för att skapa en god arbetsmiljö. För att göra detta behöver man sätta mål för arbetet. Det gör det lättare för alla att sträva åt samma håll.
Föreskrifterna i OSA bygger på forskning och handlar om att man som arbetsgivare ska bygga vidare på det positiva i arbetsmiljön och skapa balans mellan krav och resurser.
Arbetsgivaren ska se till att du som chef/arbetsledare har nedanstående kunskaper:
- Hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning.
- Hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling.
Arbetsgivaren ska se till att det finns förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken. Med förutsättningar avses bland annat tillräckliga befogenheter, en rimlig arbetsbelastning och stöd i rollen som chef eller arbetsledare.
Utbilda tillsammans
Ett sätt för arbetsgivaren att tillföra kunskaper är att ge utbildning, gärna för chefer, arbetsledare och tillsammans. Det underlättar för chefer och arbetsledare när även skyddsombuden har motsvarande kunskaper. Utbildning kan ges av företagshälsovård eller annan resurs med kompetens inom området.
Kränkande särbehandling
Chefer och arbetsledande personal har en särskilt viktig roll när det gäller att förebygga, uppmärksamma och hantera kränkande särbehandling. Om arbetsgivaren inte följer OSA kan de få ett föreläggande eller förbud från arbetsmiljöverket.
Hur går OSA-arbetet till?
OSA-arbetet innebär att regelbundet undersöka, bedöma, åtgärda och följa upp risker med till exempel arbetsbelastning och arbetstidsförläggning. Det här görs tillsammans med och anställda. Det kan ingå att som chef regelbundet ha samtal om arbetsmiljö, ta fram en mejl- och mobilpolicy, tydliggöra roller och mål och att klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras.