Nerfgevär, fria cocktails eller yoga på arbetstid. I techbranschen räcker det inte längre att ”bara” erbjuda bra lön om man vill få nyanställda på kroken. Per Bengtsson som jobbar på Sony i Lund får till exempel jobba volontärt på arbetstid.
Text: Martina Nyhlin Bild: Nicolai Berntsen/Unsplash
– Att få en sån här förmån gör absolut min arbetsplats mer attraktiv, säger han.
Per Bengtsson är engagerad i Röda korset och ordnar via dem spännande resor för funktionshindrade. För honom är lön och närhet till jobbet allra viktigast, men att han får volontärarbeta på arbetstid gör att han gillar sin arbetsgivare ännu mer.
– Nu senast ordnade vi ett skidläger i Åre där vi samarbetade med en skidskola som är speciellt inriktad på att lära ut till personer med funktionsnedsättningar. Resan tog lång tid att planera, och jag tog flera dagar semester för att kunna genomföra den, men eftersom jag har förmånen att jobba volontärt på arbetstid kunde jag spara några semesterdagar, det är väldigt bra! säger han.
Det är oftast i tider av kompetensbrist som arbetsgivarna ser över de förmåner som gör dem attraktiva och ökar trivseln. Men det arbetet borde ständigt pågå, bland annat inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Brett spektrum av personliga förmåner
USA ligger före och där finns idag uttalade ”förmånsbolag” som jobbar med att ta fram paket med förmåner till anställda, säger Robert Areno, vd på Demando.
USA ligger före och där finns idag uttalade ”förmånsbolag” som jobbar med att ta fram paket med förmåner till anställda, säger Robert Areno, vd på Demando.
Karriärplattformen Demando erbjuder den som jobbar i techbranschen att lägga upp en anonym profil där de anger vad de söker hos sin framtida arbetsgivare och sedan får matchande erbjudande från intresserade arbetsgivare.
När de tittar på lite mer ovanliga löneförmåner som arbetsgivare erbjuder stöter de på bland annat: gratis Nerf-gevär, kodvecka vid Medelhavet, bara mekaniska tangentbord på kontoret, fria cocktails och luncher, teamworkouts, yoga på arbetstid och Amazon Kindle full med böcker.
Mer spridda löneförmåner i branschen handlar ofta om att få arbeta hemifrån, ha flexibla arbetstider, få tillgång till rätt typ av utrustning och en väldigt stor utbildningspeng – eller att få jobba med ett eget projekt vid sedan om.
Andel i bolaget
Egen hårdvarubudget / valfri arbetsutrustning
Robotprogrammering
Spelkvällar/meet-ups/hackatons
Utökat stöd vid VAB/föräldraledighet
Träna på arbetstid/meditationsrum
6 timmars arbetsdag
7 veckors semester
Läsplatta med fri läsning
Gratis vegetarisk lunch
Källa: Demando
Handlar ytterst om att locka, och behålla, talanger
Ia Hamn,
ombudsman
på Unionen, menar att arbetsmiljöfrågor av det här slaget alltid ska prioriteras högt, inte bara i tider av kompetensbrist.
– Att företagen har såna här förmåner handlar både om att de vill locka vissa typer av personligheter och att företaget vill ha en viss image, säger Robert Areno, vd på Demando.
Han tror bara att vi sett början på den här trenden.
–Det här är jättestort i USA och växer i Sverige. Det finns sedan en tid tillbaka till och med specifika ”förmånsbolag” som jobbar med att ta fram paket med förmåner, säger han.
Linnea Börjesson, Talent Relations Manager på IT-konsultbolaget Digitalent säger att bra pensionsavtal, sjukvårdsförsäkring och friskvårdsbidrag numera är ”hygienfaktorer" som alla förväntar sig i IT-branschen, och därutöver erbjuder alla företag olika förmåner.
Mer spridda löneförmåner i branschen är att få arbeta hemifrån, ha flexibla arbetstider, få tillgång till rätt typ av utrustning och en väldigt stor utbildningspeng – eller att få jobba med ett eget projekt vid sedan om.
Högt löneläge i branschen påverkar
Linnea Börjesson, Talent Relations Manager på IT-konsultbolaget Digitalent, säger att specialförmåner kan bli extra viktiga i en bransch där löneläget redan är högt.
– Jag tror att det handlar om att löneläget i IT-branschen generellt sett är högt. Inom samma företag byter man sällan roll utan man kanske klättrar i en karriärtrappa eller ökar sin lön genom ”vanlig
lönerevision
”.
– Med tanke på detta måste företagen även erbjuda andra förmåner för att locka denna attraktiva målgrupp. Vi har till exempel märkt att många vill få möjlighet till
kompetensutveckling
och växa på ett personligt plan, säger hon.
Ia Hamn är ombudsman på Unionen. Hon tycker att arbetsgivare alltid borde jobba på detta sätt.
– Det är oftast i tider av kompetensbrist som arbetsgivarna ser över de förmåner som gör dem attraktiva och ökar trivseln. Men detta är ett arbete som ständigt borde pågå, bland annat inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Då har man en större potential att behåller god kompetens när ens medarbetare efterfrågas av andra företag, säger hon.