Vad är och vad gör facket egentligen?

Komikern Messiah Hallberg nystar i vad facket egentligen är, vad facket egentligen gör och hur det funkar. Häng med!

Vad är grejen med facket? 

Framförallt om man är en vass löneförhandlare själv. De där hundralapparna kan man väl lägga på att streama filmer och en lördags-pizza istället... 
Komikern Messiah Hallberg, utsänd grävande reporter på uppdrag från Unionen, börjar nysta i frågan ”Så vad får jag ut av det här?” Utan att spoila svaret, kan vi avslöja att han förvånas över vissa upptäckter.  

Klubb eller konspiration?

Vad pysslar fackklubbarna på företagen med egentligen? Verkar de i egenintresse? Och har de överhuvudtaget någon påverkan? Messiah drar till Göteborg, för att infiltrera en klubb på ett tevespelsbolag. Han möter också en projektanställd, som hittat ett smart sätt att få pengar även när han är mellan jobb … 

Facket och företaget – så funkar det

Men cheferna då, de måste väl vara fackets motståndare? Messiah åker till Västerås och möter upp en chef på ABB. Han lyckas även nästla sig in i en förhandling på absolut högsta nivå. Där borde det väl gå hett till! Så varför sitter de och samtalar i samförstånd? 

Med världen som arbetsmarknad, why Sweden? 

De har världen som arbetsmarknad, och kan välja mellan högavlönade jobb i Silicon Valley, London, Bombay … Ändå kommer de hit. Varför välja kalla, lilla Sverige?  Messiah drar till Kista science city och frågar en programmerare från Indien om varför han valt att bo och jobba i det här hörnet av världen. 

Svenska modellen – är det verkligen modellen för oss? 

I Frankrike strejkar man högljutt för schyssta villkor och bättre löner. Borde inte även de svenska facken stå på barrikaderna och kämpa hårdare för sina medlemmar? I Tyskland har man minimilön och ungdomsarbetslösheten är bland de lägsta i Europa. Så kanske tänker de mer kreativt. Messiah Hallberg träffar en fransman och en tyska, för att utreda om den svenska modellen verkligen är modellen för oss – om vi nu vill bli number one. 

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg