Årets Eldsjäl 2022: Fredrik Carlsson

Som huvudarbetsmiljöombud för tjänstemän inom försvarsindustrin är ingen dag den andra lik. I Fredrik Carlssons uppdrag på BAE Systems Bofors i Karlskoga ingår både att informera om ergonomi och att kollegor utsätts för onödiga risker vid utlandsresor. Nu hyllas han som Årets Eldsjäl inom Unionen.

Fredrik Carlsson är Årets Eldsjäl 2022

 

Halva tiden ingenjör, andra halvan huvudarbetsmiljöombud

I jobbet som ingenjör utreder Fredrik Carlsson felärenden som kan uppstå när marina pjäser produceras.

Den övriga tiden, cirka 50 procent, jobbar han som arbetsmiljöombud , tillsammans med IF Metalls förtroendevalda, för att stärka och utveckla arbetsmiljöarbetet för alla. Det gör han med bravur.

- Säkerhetskulturen ska ingjutas i kollegorna. Hur vi har det beror på om alla följer uppmaningar från företaget och facket. Att vi hela tiden stöttar varandra som kollegor och säger till om vi missar något är viktigt.

Det kan handla om rätt typ av stol, gummimatta för den som står mycket vid skrivbordet och att använda terminalglasögon vid skärmen. Men också om riskbedömningar. I Karlskoga jobbar cirka 300 tjänstemän , många av dem reser i arbetet. Det är där Fredriks uppdrag blir extra viktigt.

Man får rodda och leta risker och försöka minska dem. Vi får ofta föreslå ändringar, men företaget och kollegor tar det på allvar så det brukar lösa sig på bästa sätt.

- Riskbedömningar av resor har vi jobbat hårt med. Det var mycket på grund av pandemin som det intensifierades. I samband med det började vi även hitta andra potentiella risker kopplade till resande som till exempel hur man reser, var man bor och hur sjukvården ser ut på destinationen. Det finns även en förhöjd risk då vi arbetar inom försvarsindustrin, det kan göra någon upprörd eller att någon vill komma över information.

Det låter som ett stort ansvar?

- Ja, vi har ett stort ansvar. Kravet kommer från vår sida, att våra medarbetare inte ska råka illa ut under arbetstiden. Man får rodda och leta risker och försöka minska dem. Vi får ofta föreslå ändringar, men företaget och kollegor tar det på allvar så det brukar lösa sig på bästa sätt.

Bild på Fredrik Carlsson

Fredrik Carlsson

Huvudarbetsmiljöombud på BAE Systems Bofors

"Jag tycker att alla ska behandlas lika och må bra av att vara på jobbet. Man ska komma hem i minst lika bra skick som när man gick dit."

Hur kommer det sig att du blev just arbetsmiljöombud ?

- Det bygger ju på att man har ett intresse, att man bryr sig om saker och ting. Jag tycker att alla ska behandlas lika och må bra av att vara på jobbet. Man ska komma hem i minst lika bra skick som när man gick dit.

Att utses till Årets Eldsjäl betyder mycket för Fredrik, särskilt då det är hans kollegor som har nominerat honom.

- Det är naturligtvis roligt att jobbet man gör som arbetsmiljöombud uppmärksammas, även om det fortfarande känns lite overkligt. Jag tänker att jag inte gör mer än vad som förväntas, men ibland är det ganska mycket att göra för mig och mina lokala arbetsmiljöombud . Därför betyder det så mycket med uppskattning.

Även utomstående så kallade auditörer ger honom och de övriga arbetsmiljöombuden tummen upp.

- Vi har fått hela företaget medvetna om vikten av riskbedömningar. Nu vet nästan alla, oavsett avdelning, att och hur det ska göras. Det har vi fått beröm för från utomstående som besöker oss och gör kontroller. Det känns kul!

Årets Nytänkare 2022

Struktur, lunchföreläsningar och välkomnande av nyanställda visade sig vara framgångsrecept för fackklubben på Fagerhults belysning.

Årets Uppstickare 2022

Från ostädade toaletter och dålig arbetsmiljö till förbättrade villkor - för alla. Minna och Camilla är Årets Uppstickare 2022.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg