Årets Eldsjäl 2020 - Liselott får energi av att hjälpa andra

För en eldsjäl som Liselott Karlsson, som brinner för att ha kontakt med och hjälpa andra människor i viktiga arbetsmiljöfrågor, börjar covid-isoleringen kännas rejält tröttsam. På Altia Sweden, där hon är ordförande i Unionens klubb, råder tillträdesförbud med några få undantag.

Företaget tillverkar och säljer alkoholprodukter och har påverkats av att både försäljningen till restauranger och taxfree-försäljningen har minskat under pandemin.

– Jag är såklart tacksam för att jag har ett jobb. Däremot är jag trött på isoleringen. Jag har börjat förstå hur mycket jag uppskattar de spontana samtal som uppstår på arbetet, säger Liselott Karlsson.

Liselott Karlsson

Liselott Karlsson

Årets Eldsjäl 2020

"Inte nog med att hon är en kämpe. Hon får dessutom andra att engagera sig och hitta sin egen potential."

Att stötta medlemmarna gav mersmak
Även om Liselott har i blodet att det är bra att vara med i facket, var det när hon blev arbetsplatsombud och satt med på förhandlingar kring en omorganisation på företaget som engagemanget verkligen tog fart.

– Jag hade inget förhandlingsmandat, men fick sitta med när Unionens ombudsman förhandlade och kunde bistå med min kunskap. Jag kunde också stötta och svara på medlemmarnas frågor. Det gav mersmak och när arbetsgivaren beslutade att skaffa kollektivavtal för samtliga började jag bearbeta kollegor om att vi skulle väcka liv i den klubb som funnits tidigare.

I grunden handlar det om att jag verkligen tycker om att hjälpa andra människor och jag får väldigt mycket energi av deras feedback.

Liselott blev vald till ordförande. En mycket uppskattad sådan. I motiveringen till årets jobbhjälte har en av hennes kollegor skrivit att hon är en person med kärlek och karaktär utan dess like och hennes sätt att arbeta med det hon brinner för gör mig så otroligt inspirerad, varje dag!”.

– Jag upplevs nog som jordnära och varm av många. I grunden handlar det om att jag verkligen tycker om att hjälpa andra människor och jag får väldigt mycket energi av deras feedback. Men jag kan också vara rak och tydlig i min kommunikation, vilket såklart är viktigt när jag sitter i förhandlingar med arbetsgivaren.

Balansgång att hinna med allt
Hur lyckas du balansera din roll som uppskattad eldsjäl utan att det blir för mycket?

– Självklart skulle jag vilja ha mer tid, men jag är medveten om att det också måste finnas utrymme för att fylla på med energi. Ett tag hade jag dubbla fackliga roller utöver mitt vanliga jobb. Jag var både klubbordförande och huvudarbetsmiljöombud. Men det var för mycket och dessutom lite konstigt att ha båda rollerna i relation till arbetsgivaren, så jag valde att kliva av uppdraget som arbetsmiljöombud .  

Liselott berättar att hon också kunnat bolla många frågor med den ombudsman på Unionen som hon har kontakt med och som på många sätt har fungerat som hennes mentor.

Arbetsgivaren positiv
Från arbetsgivarsidan har man hela tiden varit positiva till att det bildades en klubb . Det har gett ledningen en snabbare beslutsordning. Och Liselott tycker att samarbetet fungerar bra.

– Det är klart att vi tänker olika ibland, men i grunden har vi bra samtal. Jag tycker också att arbetsgivaren har ordnat det bra nu när så många sitter hemma och jobbar. Man har till exempel ordnat digitala föreläsningar som alla kunnat vara med på.

Även under pandemin har klubben styrelsemöten och möten med arbetsgivaren varje månad. Styrelsen skickar också regelbundet ut ett ambitiöst nyhetsbrev till medlemmarna, med information om vad som har hänt och vad som är på gång. Däremot har man ännu inte haft några digitala medlemsmöten.

Våga ta steget även om du känner att du inte kan allt.

– Det känns lite tråkigt att inte kunna möta arbetskamraterna direkt. Tidigare har vi ordnat fikastunder med olika teman och synts i matsalen. Vi har också haft en anslagstavla där medlemmarna kan se vilka vi är i styrelsen och vad som är på gång. Det har gjort att folk ser hur viktigt det är med en fackklubb på arbetsplatsen.

Vad vill du ge för råd till den som funderar på att engagera sig som  förtroendevald  eller för de som funderar på att starta upp en klubb ?

– Våga ta steget även om du känner att du inte kan allt. Jag får hela tiden hjälp från Unionen. När det är något som jag undrar så frågar jag bara. För mig har det verkligen varit en win-win. Jag har lärt mig så mycket, både om det fackliga arbetet och mig själv.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg