Rätt till tjänstepension
Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du rätt till pension och sjukförsäkring genom tjänstepensionsavtalet ITP. Läs beskeden du får från Collectum.
Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du rätt till pension och sjukförsäkring genom tjänstepensionsavtalet ITP. Läs beskeden du får från Collectum.
Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän: premiebestämd tjänstepension ITP1 och förmånsbestämd tjänstepension ITP2. Har du ITP , är du garanterad de försäkringar som du får om du arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal.
Som bekräftelse på att arbetsgivaren uppfyller sin skyldighet och betalar in till din tjänstepension, ska du få värdebesked från Collectum i ett rött kuvert. Har du inte fått detta, kan du ta kontakt med någon av Unionens försäkringsinformatörer för att reda ut eventuella missförstånd. Om du har avstått från ITP och valt en alternativ pensionslösning, måste du själv bevaka att din arbetsgivare sköter pensionsinbetalningarna.
Tillhör din arbetsgivare ett kollektivavtalsområde med annan försäkringslösning än ITP, ska du få ett försäkringsbesked från den försäkringsgivare som sköter denna.
Tjänstepension ingår i kollektivavtalen och det är frivilligt för företag att teckna kollektivavtal . En arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension eller några försäkringar för sina anställda. Ett kollektivavtal är alltså väldigt värdefullt, och kan vara värt flera tusen i månaden.
Omkring hälften av de företag som inte har kollektivavtal, saknar också helt tjänstepension. Även ett företag utan kollektivavtal måste dock betala arbetsgivaravgifter. En del av dem går till den allmänna pensionen, som du kan läsa om i det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten.
När det inte finns kollektivavtal finns det ingen ram att hålla sig till. Det kan betyda att du inte omfattas av någon tjänstepensionsplan. Gör du det, är det ändå oklart hur mycket som betalas in till din tjänstepension och hur villkor och avgifter ser ut. Vanligtvis blir slutresultatet att du som anställd får mycket sämre pensioner och försäkringar än om det funnits kollektivavtal på arbetsplatsen.
Det blir näst intill omöjligt för dig som enskild anställd att få lika bra villkor som om det funnits kollektivavtal på arbetsplatsen. Även kostnaden för arbetsgivaren skulle bli betydligt högre om arbetsgivaren skulle teckna privata företagslösningar för att motsvara värdet av innehållet i kollektivavtalade försäkringar.
Om din arbetsgivare har en företagslösning för tjänstepension, så gäller det lokala regelverket på arbetsplatsen lika för alla, det vill säga samma lösning för heltidsanställda och deltidsarbetande tillsvidareanställda samt för tidsbegränsade anställningar.
Ett exempel: om arbetsgivarens policy innehåller en regel om kvalifikationstid som innebär att man måste jobba i en omfattning på minst 25 procent, så gäller det lika för alla. Det innebär att varken eventuell visstidsanställd eller tillsvidareanställd som jobbar 20 procent når upp till kvalifikationstiden och ingen av dem får tjänstepension inbetald.
Om du inte har någon tjänstepension från din arbetsgivare har du rätt att göra avdrag i deklarationen för ditt privata pensionssparande med upp till 35 procent av din lön. Sparandet förutsätter en privat pensionsförsäkring eller individuellt pensionssparande (IPS).
Om du har en tjänstepension inskriven i ditt anställningsavtal , måste din arbetsgivare förhandla med dig när denne blir bunden av ITP. Är du redan anställd hos din arbetsgivare när denne skaffar kollektivavtal, kan ni komma överens om att du ska stå kvar i din tidigare tjänstepension. Det måste ni i så fall göra inom sex månader från den tidpunkt då kollektivavtalet börjar gälla. Alla som anställs därefter måste anmälas in till ITP, detta oavsett om de har en annan tjänstepension hos den tidigare arbetsgivaren eller inte.
ITP 1 omfattar i huvudsak tjänstemän födda 1979 eller senare (tjänstemän födda före 1979 kan också enligt vissa förutsättningar omfattas av ITP 1). Om du omfattas av ITP 1 och fortsätter att arbeta efter att du har fyllt 65 år, så kommer inbetalningen till tjänstepensionen att betalas fram till dess att du fyller 66 år.
ITP 2 omfattar tjänstemän födda 1978 eller tidigare. Åldersgränsen för arbetstagare inom ITP 2 är fortfarande 65 år. Man kan dock komma överens med sin arbetsgivare om att ITP 1 ska gälla från 65 år.