Unionen: Stort att regeringen fattat beslut om reform för kompetensutveckling och omställning

Regeringen har nu lagt fram propositionen för nya lagar om anställningstryggheten. – Behovet av kompetensutveckling och omställning är på många sätt akut. Nu är äntligen en av de största reformerna för trygghet och omställning på svensk arbetsmarknad beslutad, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Unionens förbundsordförande Martin Linder

2022-03-21

Regeringen fattade i förra veckan beslut och lagt fram en proposition om Flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden.

Trygghetsöverenskommelsen mellan PTK , LO och Svenskt Näringsliv ger kraftigt förbättrade ekonomiska och praktiska möjligheter till omställning genom utbildning under arbetslivet – både för anställda och för personer som är mellan jobb. Det är bra för den enskilde, för företagen och för samhället i stort.

– Det är en fantastisk möjlighet och reformen kommer att ha en stor betydelse för Unionens medlemmar och hela arbetsmarknaden. Nu är det viktigt att vi ökar kunskapen om vad reformen innebär i praktiken, säger Martin Linder.

Propositionen ska nu lämnas till riksdagen för behandling. Förslaget är att de nya lagarna ska träda i kraft 30 juni 2022, och börja tillämpas 1 oktober 2022. När lagstiftning är på plats kan det nya huvudavtalet undertecknas av parterna på arbetsmarknaden.

Läs mer om Tryggghetsöverenskommelsen på Unionen.se