Unionen varslar om strejk på Klarna

Det är dags för tech-branschen att ta ansvar som seriösa arbetsgivare och stå upp för den svenska modellen.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 26 okt. 2023

Nästan nio av tio arbetstagare på svensk arbetsmarknad omfattas av den trygghet och stabilitet som kollektivavtalen ger. Men inom tech-branschen väljer många företag att stå utanför den svenska arbetsmarknadsmodellen. Klarna är ett sådant företag, som trots att det vid det här laget är ett stort, etablerat företag som på många sätt ligger i framkant, hittills har valt att säga nej till Unionens medlemmars önskan om ett kollektivavtal .

Arbetet med att få till ett avtal med Klarna har pågått i flera år och sedan i februari mer aktivt med samtal och förhandlingar mellan Unionen, Sveriges ingenjörer, Akavia och Klarna. Kollektivavtalet har legat på bordet sedan i april.

Förra veckan avbröt vi från den fackliga sidan förhandlingarna eftersom vi hade kommit till ett läge där det inte längre finns några frågor kvar att diskutera. Och idag har vi tillsammans med Sveriges Ingenjörer varslat om strejk. Strejken bryter ut den 7 november kl 10.30 om inte Klarna dessförinnan tecknar kollektivavtal .

Det är djupt beklagligt att Klarnas ledning inte lyssnar på de anställdas behov och viljan att delta i beslutsprocesser på företaget och ha rätt till en årlig lönerevision . Det känns förvånande omodernt för ett företag som vill framstå som modernt.  

Unionen vill alltid i första hand lösa frågor förhandlingsvägen. När det inte går är den yttersta åtgärden för oss att lägga ett varsel, och om ingen lösning sker via medling, att medlemmarna går ut i strejk. Men strejk är inte något vi önskar eller eftersträvar. Om Klarna vill skriva avtal med Unionen är vi självklart öppna för det, det kan vi göra vilken dag som helst.

Kollektivavtal innebär ordning och reda och genom att ha kollektivavtal visar ett företag att man står för schysta villkor och att man bryr sig om sina anställda. Företag som nobbar kollektivavtal spelar ett högt spel. Trygga villkor, stabilt tjänstepensionsavtal och möjlighet till omställningsstöd och omställning efterfrågas av medarbetarna. Att bli en del av den svenska modellen är en hygienfaktor för seriösa företag som satsar långsiktigt – och ett viktigt sätt att attrahera medarbetare.

Jag upprepar gärna det uttalande Unionens kongress ställde sig bakom i Karlstad för tre veckor sedan:

Det är dags för tech-branschen att ta ansvar som seriösa arbetsgivare och stå upp för den svenska modellen !

 

PH

Peter Hellberg

Förbundsordförande