Stress-säkra hjärnan

Varför blir så många hjärnor utbrända och utmattade av kontorsjobb just nu? Anders Hansen, överläkare och psykiater, menar att en huvudanledning är bristen på återhämtning.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 22 juni 2021

Anders Hansen – Min erfarenhet är att många belastar sig hårt på jobbet, för att sedan belasta sig hårt socialt. Den ekvationen går inte ihop. Vi människor tål väldigt mycket stress, men vi behöver återhämtning också, och inte bara minuter här och där, utan en dag eller helg, lite längre perioder. De digitala verktygen berövar oss dessutom på mikropauserna genom att vi hela tiden matas med intryck, säger Anders Hansen.

Så vad kan man göra för att stress-säkra sig? Följ Mr. Hjärnstarks recept för en hållbar hjärna. (Det är inga konstigheter, så glöm alla undanflykter.)

Så blir hjärnan mer stresstålig – Anders Hansens 3 bästa tips

  1. Move it! Första tipset är fysisk aktivitet. Det är vansinnigt viktigt eftersom forskning visat att det gör oss resistenta mot stress. Fysisk aktivitet förbättrar också koncentrationen och minnet, minskar ångest och skyddar mot panikattacker, generaliserad ångest och annat.
  2. Unna dig en god natts sömn. Prioritera att sova åtta timmar per natt, så att kroppen och hjärnan hinner återhämta sig. Det gör få svenskar, vi ligger strax söder om sju timmar i snitt.
  3. Prio på återhämtning. Vad som ger energi är individuellt, så hitta det du gillar och mår bra av. Överbelastning under längre tid får effekter, du riskerar att krokna, och vissa av oss är mer sårbara än andra. Hade vi mer respekt för vikten av återhämtning tror jag att färre skulle drabbas av till exempel utmattningssyndrom – och det är mycket lättare att förebygga än att behandla. När man väl hamnat där kan vägen tillbaka vara väldigt lång, ibland flera år, så lyssna på de varningssignaler du får på vägen och tagga ner.