Rapport – Hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva på sin lön

Unionens rapport "Ojämn spelplan" om villkoren inom fotbollen i Sverige.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 06 juli 2021

Person som sparkar på en fotboll Nära hälften av kvinnor som spelar fotboll på elitnivå kan inte leva på sin inkomst från fotbollen. Åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänare mindre än 20 000 kronor i månaden, enligt en ny rapport från Unionen. – Det är dags att fotbollens nyckelaktörer tar ansvar kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor, säger Unionens ordförande Martin Linder.

Kvinnor som spelar fotboll på elitnivå i Sverige tjänar betydligt mycket mindre än sina manliga kollegor. I en ny rapport om löner och villkor inom svensk fotboll från fackförbundet Unionen svarar nära hälften av de tillfrågade kvinnorna att de inte kan leva på sin inkomst från fotbollen. Samtidigt uppgav endast en av tio män att de inte kan leva av sin samlade inkomst från fotbollen.

Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär

– Kvinnliga fotbollsspelare tvingas att jobba extra vid sidan om sin proffskarriär. Det är inte rimligt! Fotbollens nyckelaktörer måste ta ansvar för kvinnliga fotbollsspelares arbetsvillkor och jämställdheten inom elitfotbollen, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

Undersökningen visar att närmare nio av tio manliga fotbollsspelare tjänar över 30 000 kronor som heltidslön per månad medan åtta av tio kvinnliga fotbollsspelare tjänar under 20 000 kronor omräknat till heltidslön per månad. Den vanligaste ersättningsnivån för kvinnor är mellan 5001-20 000 kronor omräknat till heltid.

– Det har varit förbjudet att lönediskriminera i snart 40 år. Sedan 1994 ska arbetsgivare göra lönekartläggningar för att upptäcka och rätta till  osakliga löneskillnader . Det gäller även fotbollen, säger Martin Linder. Unionen organiserar anställda idrottsutövare och kanslipersonal inom idrotten.

– Vi är inte bara Sveriges största fackförbund – vi är också idrottens fackförbund. Unionens ambition är att öka jämställdheten på arbetsmarknaden, och därmed också inom idrotten och inom elitfotbollen, säger Martin Linder.