Borta är den tid då alla förväntas vara på kontoret klockan 8–17,
tjänstemän
vill även kunna jobba hemifrån. Just nu finns det ungefär lika många lösningar som företag, verkar det som. Vissa kallar det ”virtual first”, andra pratar om flexibilitet eller kontors-möjlighet. Oavsett så kan vi konstatera att en blandning av kontors- och hemma- och caféjobbande är här för att stanna. Så hur får vi det att funka? Hur får vi flyt i det nya normala? Här är Unionens bästa tips.
Så får ni blandjobbandet att funka – 7 tips
- Var tydlig med förväntningar. Var tydlig med när folk förväntas vara på kontoret, och när det är okej att komma in spontant. Berätta vilka tider, dagar och lokaler som är bäst när du vill jobba ensam på kontoret, respektive i större grupp.
- Ge en social injektion. När fler jobbar hemma möts vi inte lika lätt och naturligt. Även om jobbet i köket kan vara skönt, känner många ett sug efter att umgås. Så värdera välmåendet hos anställda. Tänk på att den mentala hälsan kan behöva lite extra just nu, och satsa på det sociala.
- Värdera resultat. Blanketter och andra administrativa slukhål kan snabbt ta död på hybridjobbandets fördelar (= bättre fokus och ökad
produktivitet
). Så belöna effektivitet och resultat snarare än interaktivitet. Och ge anställda chans att i så hög grad som möjligt själva bestämma hur man bäst lyckas med sina uppgifter.
- Se upp för partiskhet. Det här är alltid ett aber, men företag som anammar hybridupplägget bör fundera på hur man undviker partiskhet, så att inte de som är på kontoret och chitchattar oftare befordras.
- Kommunicera digitalt. Det finns fördelar med att jobba på distans, som att det är lättare att fokusera. Men det naturliga flödet av information är svårare att få till. Så var noga med att alla berörda får den information man behöver och känner sig delaktiga i beslut. Kanske genom ett veckobrev och en regelbunden ”fråga mig allt-stund” i chatten.
- Alla lika, alla olika. Ens arbetsuppgifter bestämmer förstås upplägg, men generellt kommer personer som har ett stort, ljust hemmakontor säkert att vara mindre benägna att vilja åka in till kontoret än de som har barn rännandes runt fötterna eller delar köksbordet-skrivbordet med en rumskompis. Så ta höjd för att folk vill jobba på olika sätt, och se till att alla har de verktyg de behöver för att både jobba och må bra, oavsett plats.
- Inne eller ute-flagg. Vem är var just idag? Ska du springa runt och leta efter din kollega? Eller är hon inte på plats? Be alla i teamet att varje dag flagga för om man är på kontoret eller hemmakontoret, exempelvis i en chatt.