Flexpensionen ger dig möjlighet att gå ner i arbetstid åren före pension. En som nappat på erbjudandet är Juhani Tamminen. Nu jobbar han 80 procent, och får alltså ytterligare dag ledigt per vecka. ”Det är underbart och ger verkligen mersmak”, säger han.
Juhani Tamminen, 63, är fackligt engagerad och hörde talas om flexpension redan när den för några år sedan kom in i kollektivavtalen.
– Jag tyckte direkt att det lät lockande, men det dröjde några år innan jag själv kunde börja lyfta den, säger Juhani.
Du får mer tid och pengar
Tanken med flexpensionen är att få ett mer flexibelt arbetsliv åren innan och efter pensionen, därav ordet flex. Bland annat kan man gå ner i arbetstid åren före pensionen. Juhani är tillverkningsingenjör på GKN aerospace (tidigare Volvo aero) i Trollhättan, och har jobbat på företaget i 43 år.
Juhani Tamminen gillar att åka husbil.
Foto: Anna Rehnberg
– De glömde kalla in mig till lumpen, och eftersom jag hade bil och behövde pengar så började jag jobba här, skrattar han.
Initialt var han metallare, och gjorde 547 vevstakar om dagen till lastbilar. Sedan början på 90-talet jobbar han som tjänsteman.
– Det är svårare att hitta en bra balans mellan jobb och fritid som tjänsteman, även om jag med åren har blivit bättre på det. Som metallare får du en arbetsorder som du lämnar över till nästa person vid arbetsdagens slut, som produktionsingenjör blir inget gjort om du inte själv gör det.
Får ut 200 kronor mindre i månaden
Juhani gillar företaget han är på, tycker att det har varit roligt med så skiftande arbetsuppgifter, men blev ändå sugen på mer ledig tid när han fick höra talas om flexpensionen.
– Det lät som ett förträffligt sätt att kunna varva ner, så jag började titta på om det höll ekonomiskt. Eftersom jag är ledig en dag i veckan så är det 20 procent av lönen som försvinner, det är rätt så mycket pengar, jag tjänar inte så mycket i månaden.
Lösningen blev att börja ta ut flexpension samtidigt som han lyfter lite allmän pension, ”för att inte få det stora tappet.”
– Det innebär att när jag väl går i pension får jag 200 kronor mindre i månaden, det handlar alltså inte om någon större summa.
Ett ypperligt sätt att få ett friare liv
Juhani säger att han är förundrad över varför inte fler använder sig av flexpensions-erbjudandet.
– Det är ett ypperligt sätt att få ett friare liv, men jag tror att många inte känner till det, eller är rädda för att förlora en massa pengar, men så behöver det inte vara.
Vinsterna är desto större.
– Jag har en husbil som jag är ute och åker med. Min dotter och barnbarnet bor i Skåne, så jag gillar att åka dit och hjälpa till och då är det skönt att ha en extra dag på sig. Andra gånger umgås jag med vänner eller så sitter jag bara hemma och kollar på teve, det är skönt det också.
Han säger att välmåendet har ökat väsentligt sedan han gick ner i tid.
– Det tog en stund att acklimatisera sig, i början trodde jag att jag skulle kunna göra lika mycket på 80 procent som på heltid, så det blev lite stressigt. Nu har vi löst det. jag tycker det är underbart, och har verkligen fått mersmak!
Sjukskrivning på grund av psykisk ohälsa står enligt Försäkringskassan nu för hälften av alla sjukfall. Framförallt har sjukskrivningarna på grund av stress ökat. Samtidigt är stress en del av vår vardag, och inte farlig i sig. Många upplever till och med att de jobbar bättre under stress. Men även om man trivs med ett högt tempo, så klarar varken hjärnan eller kroppen en allt för hög belastning under längre tid. Det är den ständiga, underliggande stressen som tär. Så här gör du för att sänka stressen och behålla fotfästet 2023.
1. Prioritera
Vi tenderar att hoppa på den uppgift som det är mest bråttom med, men den är inte alltid är den viktigaste. Skriv ner uppgifter du har för handen, och fundera sedan på vilka som måste, respektive bör göras. Och känner du dig överhopad av jobb, och har för många måsten, vänd dig till chefen och be hen att prioritera. Det är arbetsgivarens ansvar.
2. Dela elefanten i mindre bitar
Om en uppgift är omfattande, så är det lätt att skjuta på den, för du vet inte riktigt vad du ska börja med. Ett smart sätt att komma igång är att bryta ner uppgiften i mindre, hanterbara bitar. Ja, du ska helt enkelt stycka upp elefanten.
3. En sak i taget
Att multitaska beskrivs ofta som något positivt, ett tecken på att du är driven. Men forskning visar att våra hjärnor faktiskt inte klarar av multitasking. Istället för att bli mer produktiv blir personer som försöker har många bollar i luften sämre på att filtrera bort irrelevant information och växla mellan olika uppgifter. Så försök att göra en sak i taget och låta uppgiften få ditt fulla fokus. Då blir den inte bara bättre utförd, utan troligen även klar snabbare.
4. Prata om rätten att säga nej
Att säga nej kan vara svårt, och inte bara för att man vill visa sig duktig, utan även för att det kan innebära att en arbetskamrat får göra jobbet istället. Diskutera det här i din grupp, prata om att det inte är den enskildas fel när tiden inte räcker till. Chefen har i uppgift att fördela arbetet så att ingen får för mycket.
5. Pausa
Regelbunden återhämtning, och då inte bara en god nattsömn är nödvändigt för att undvika farlig stress. Vilken typ av återhämtning man behöver skiftar från person till person och från en situation till en annan. Har du varit fysiskt aktiv, kanske kroppen behöver vila. Men om du har gjort något mentalt ansträngande, så kanske en powerwalk på lunchen är det bästa för dig.
6. Be om feedback
Att få positiv feedback på något man har gjort är rena anti-stresspillret. Feedback generellt, även när det krävs en analys och tankar om förbättring, ger en tydligare avrundning och känsla av att arbetet är slutfört.