“Extra studiepeng hjälpte mig att börja plugga”

Richard Frankenberg var mitt i livet när han sades upp från sitt jobb. Ett jobbigt läge när man har familj, barn och huslån.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 16 juni 2021

Bild Richard Frankenberg Tack vare omställningsstöd och studieersättning från TRR kunde han börja studera för en ny karriär . ”Det är det bästa, roligaste jag gjort på länge”, säger han.

Richard Frankenberg, 46 år från Jönköping, har jobbat sedan han slutade gymnasiet. I 17 år var han på ett och samma företag.

Visst funderade jag ibland på att byta jobb, men livet rullade på. Det var tryggt och bra, och man visste vad man hade.

Men trots att han skötte det mesta på firman fick han inte någon kompetensutveckling .

– Nej, det var snarare så att när damen som skötte bokföringen aviserade att hon skulle sluta landade uppgiften på mig, så jag fick lära mig det. Genom åren tog jag över många arbetsuppgifter som borde ha varit chefens, men som inte hade blivit gjorda annars. Jag var väldigt lojal.

Men hösten 2018 blev situationen mellan Richard och chefen allt mer ansträngd. Richard ville ha formellt mandat att göra det som låg på hans bord, men fick inget gehör, utan chefen surnade till. Läget blev infekterat. Richard sjukskrevs och till slut kopplades facket in för att bemöta märkliga, ogrundade anklagelser och lösa situationen. Det hela slutade i en uppsägning våren 2019.

– Jag hade gett företaget 17 år av mitt liv och det slutade så här. Jag var helt knäckt.

Info icon Shape info icon

Unionen vill trygga för framtiden

Unionen vill att anställningsformen allmän visstid ska ersättas. Och att även visstidsanställda får omställningsstöd , alltså hjälp med personlig rådgivning, extra studieersättning etcetera – så att tiden från ett jobb till nästa ska bli så kort och effektiv som möjligt.

Problemet var också att han inte hade sin kunskap på papper.

– Jag hade ju sett hur bekanta som jobbat länge inom ett område inte fick nya jobb, de blev utkonkurrerade av yngre förmågor som kom med färska utbildningar. Visst hade jag ibland tänkt att det vore smart att plugga, men har man familj, två barn, lån, amorteringar och bilar så är det svårt att gå från en hyfsad lön till studiebidrag.

Men nu stod han inför ett nytt läge, och frun peppade honom att söka en tvåårig YH-utbildning inom värdeskapande logistik. Han valde Yrkeshögskolan eftersom utbildningarna där är designade att möta arbetsmarknadens behov.

– Hon gav mig en rejäl spark i röven, och sa att nu får du fixa det här, skrattar han.

I samband med sin uppsägning fick Richard via Unionen också kontakt med TRR, en stiftelse som hjälper uppsagda tjänstemän till nytt jobb, studier eller att starta eget.

– Det visade sig att jag förutom studiestöd från CSN kunde få studieersättning från TRR, vilket har varit en otrolig bonus . Totalt får jag ut cirka 20 000 kronor i månaden. Det möjliggör studier på ett helt annat sätt.

Dessutom har han upptäckt hur oerhört roligt det är att studera, och att han har stor nytta av såväl sin ålder som sin arbetslivserfarenhet.

– Jag kan översätta teorin till praktik på ett annat sätt än yngre studiekamrater. Och i min ålder skäms man inte för så många saker, så jag drar mig inte för att ställa dumma frågor, vilket de andra också har nytta av. Ja, motivationen är på topp.

Han tror också att han kommer att fortsätta ta in ny kunskap och lära sig nytt.

– Det finns mycket vi nosar på här på skolan som jag gärna vill fördjupa mig i, så min plan är att söka mig till en arbetsgivare som satsar på att kompetensutveckla sin personal.

Foto: Patrik Svedberg