Butikschefen Andreas: “Kraften ökar när man kan vara sig själv fullt ut”

Andreas “Candy” Eriksson vet både hur det är att bli kallad “den där bögen” på jobbet, och att ses som en resurs av högsta ledningen.

Detta är ett innehåll från Unionen Opinion.

Publicerad 06 juli 2021

Viftar med prideflagga Andreas “Candy” Eriksson vet både hur det är att bli kallad “den där bögen” på jobbet, och att ses som en resurs av högsta ledningen. Och han vet vilken skillnad det gör. “Kraften och kreativiteten ökar när man kan vara sig själv fullt ut”, säger han. 

Många av oss spenderar ungefär halva sin vakna tid på jobbet, så det är oerhört viktigt att man känner sig välkommen och accepterad där. Andreas ”Candy” Eriksson, butikschef för en Teliabutik i Stockholm, vet både hur det känns att utsättas för homofobi och vad som händer när högsta ledningen pratar om att människors olikheter är en av företagets stora tillgångar. För det arbetet vinner Telia Unionens hbtqi-pris 2020.

– Det är fantastiskt att ha varit med om Telias förändringsresa. Nu är hbtqi-frågan och vikten av mångfald något vi jobbar aktivt för varje dag. Idag är jag mig själv fullt ut även på jobbet, och uppskattas för den jag är, säger Andreas.

Idag kan han skratta åt det, men då stack det till i själen

Andreas har ”alltid” vetat att han var gay, för honom har det aldrig funnits någon tvekan.

– Samhället däremot har ibland haft svårare att acceptera min sexuella läggning.

Han säger att han aldrig har behövt komma ut på jobbet eftersom det alltid, framförallt när han var yngre, var tydligt.

– Tidigare hade jag väldigt färgglada frisyrer och outfits, nu ser jag mer vanlig ut, skrattar han.

Utmaningen genom åren har varit att bemöta personer som haft svårt att acceptera personer som sticker ut.

– På ett tidigare jobb var det mycket snack om hur jag klädde mig. Jag fick till och med höra att alla helst skulle ha ljusblå skjorta, det skulle tydligen vara vägen till succé.

Det är en helt annan kultur idag, vilket är underbart!

Idag kan han skratta åt det, men då stack det till i själen.

– Råkade man som jag avvika blev man utpekad och objektifierad. Jag sågs som ”den färgglada Candy”, och blev inte respekterad för sin kompetens. Men när man inte känner sig accepterad är det lätt hänt att man börjar tvivla på sig själv.

Han har jobbat på Telia i tio år nu, som butikschef sedan 2013, och har sett Telias positiva förändring inifrån.

– Det är en helt annan kultur idag, vilket är underbart!

– I början fick jag uppleva ”grabbarnas grabbklubb” när butiks- och regionchefer möttes. Det var en tuff kultur. Jag sågs som bögen, mina idéer kom aldrig i första hand. Men jag var ju inte där för att prata om vem min partner var, utan ville som alla andra bygga bra team och vässa försäljningen.

Han erkänner att det har funnits stunder då han haft ångest över att gå till jobbet och funderat på att säga upp sig, men då hämtade han kraft på annat håll. Vid sidan av det vanliga jobbet har Andreas hängt i kreativa kretsar, och har bland annat DJ:at och drivit en nattklubb.

– Jag har haft en stor grupp kreativa människor omkring mig, och där har jag fått trygghet och energi att fortsätta vara mig själv. Det var oerhört viktigt under de perioder då jag kände mig som en alien på kontoret. Det gav mig självförtroende att kämpa på, för jag älskar ju mitt jobb.

Idag är han glad för att han inte gav upp, för sedan några år tillbaka råder en radikalt annorlunda kultur på jobbet.

– Det började mjukna för några år sedan, bland annat kom det in personer på viktiga poster som har en helt annan typ av värderingar.

Även den nya vd:n Allison Kirkby, och hennes tydliga tanke om att om Telia ska vara en del av människors liv, så behöver företaget vara en spegel av samhället, har haft stor inverkan.

– Som tidigare i år när vi på företaget hade en digital Pride, och Allison pratade om vikten av att ”we take pride in Pride”, och att vi ska känna stolthet över våra olikheter. Hon visade också privata bilder från när hon varit med i Pride-parader.

Spelar det roll att högsta chefen skriver under på detta?

– Absolut, ska en kultur genomsyra hela företaget måste det komma uppifrån. Och i en polariserad värld där människors hbtq-rättigheter ifrågasätts även i Europa är det viktigt att stora företag som Telia visar vad som är rätt och riktigt.

Andreas regnbågsfärgade tips till kollegor

  • Fundera på hur du ställer frågor till kollegor. Normer ligger ofta i de små sakerna. Istället för att fråga din kollega om hon har en kille eller tjej, fråga om hon har en partner.
  • Acceptera aldrig att någon skämtar om homosexualitet eller trans.
  • Flagga för mångfald. Regnbågsflaggan är fortfarande en laddad och därför viktig symbol. Ta ställning.