Vad behöver du för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden? Digitala färdigheter är lättgissat, mer förvånande är kanske svaret att bli mer mänsklig. ”Mycket tyder på att empati och samarbetsförmåga blir allt mer efterfrågat”, säger Ann-Therese Enarsson på Futurion.
Att arbetsmarknaden och våra jobb förändras är det nog ingen som har missat, framförallt för att många uppgifter nu automatiseras.
– Tidigare var det enkla, rutinbaserade jobb som automatiserades, nu har turen kommit till de mer kvalificerade, säger Ann-Therese Enarsson, vd för tankesmedjan Futurion, med fokus på framtidens arbetsliv.
En vanlig kommentar hon möter när hon är ute och föreläser är att ”fast vissa jobb består väl, som läkare.” Och visst kommer vi att behöva läkare även i framtiden, men kanske inte lika många – och även deras jobb förändras.
– Det är heller inte konstigt eller bara av ondo. Jag brukar påminna om att för länge sedan så var en viktig del av läkarutbildningen att kunna rida fort, för att snabbt ta sig till sjuka patienter. Sedan kom bilarna. Redan idag kan AI ofta ställa diagnoser, som en cancerdiagnos, både snabbare och säkrare än en levande läkare.
Även komplicerade uppgifter inom juridik och finansiell analys automatiseras nu. Det är därför lätt att tro vi att alla behöver bli någon typ av it-experter, och visst behövs digitala skills, men inte bara.
– Färdigheter som kommer att vara extra eftertraktade i framtiden är kreativa och sociala färdigheter, som nytänkande, empati och förmågan att övertyga. Alltså typiskt mänskliga egenskaper som är svåra att automatisera. Hit hör även det intuitiva, service och känsla, säger Ann-Therese Enarsson.
Vi möter alltså AI bäst med HI, human intelligence. Men vi går även allt mer från IQ till AQ, alltså adaptability quotient, anpassningsförmåga.
– Skolan borde fokusera mindre på att göra oss till små datamaskiner, och lära oss mer om att bli människa, säger Ann-Therese Enarsson.
Långa utbildningar, som till läkare och jurist, har länge smällt högst, och även i framtiden är utbildning en viktig grund att stå på, men:
– Jag tror att framtidens vinnare inte är de som har högst eller längst utbildning, utan de som har förmåga att snabbt ta till sig ny kunskap, lära om och lära nytt.
6 kompetenser att satsa på för framtiden
Nytänkande
Konstnärlighet
Social kompetens
Förhandlingsförmåga
Övertalningsförmåga
Empati och medkänsla
(Källa: Oxfordforskarna Carl Benedikt Frey och Michael Osbornes rapport ”The Future of Employment: How susceptible are jobs to computerisation?”)
Omställningsstudiestöd - för dig som vill framtidssäkra ditt jobb
Från den 1 oktober 2022 kan du som är mitt i arbetslivet och vill göra ett kompetenslyft söka det nya omställningsstudiestödet.
Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på arbetsplatsen. Alldeles för mycket tid för att inte trivas.
– Det finns en större öppenhet inför att göra förändringar idag, vilket är positivt. Tidigare kunde den som regelbundet bytte jobb kallas för det nedsättande ordet hoppjerka. Men att byta jobb kan vara ett fantastiskt sätt att samla på sig kompetens och erfarenhet, säger karriärcoachen Charlotte Hågård.
Skiften kräver mod, men vinsterna är stora
Charlotte Hågård. Foto: Marie-Therese Karlberg
Ja, trenden verkar vara att fler även i medelåldern byter, och inte bara jobb utan även yrke.
– Dels är det ibland nödvändigt när arbetsmarknaden förändras. Men jag tror även att det finns en ökad medvetenhet om att livet inte pågår för evigt. Vill man göra något annat, så måste man ta tag i saken själv.
Samtidigt finns det en stor grupp som bär på en längtan eller som mår dåligt på sin arbetsplats, men som ändå sitter kvar vid sitt skrivbord. För att gå från tanke till handling kräver både mod och energi.
– Men vinsterna, när det väl är dags, är många. Du får stimulans, kan tjäna mer pengar, lära dig nya saker och träffa nya människor, säger Charlotte Hågård.
Men hur vet man när det är dags att gå vidare? Här är sex tydliga tecken.
6 tecken på att det är dags att byta jobb
1. Du känner söndagsångest
Om du ofta gruvar dig för att gå till jobbet, så är det ett tecken på att något är fel. Likaså om du känner att det är meningslöst att vara där. Bristen på mening kan handla om alltifrån att chefen inte tillräckligt tydligt har förklarat varför just din roll är viktig, till att du inte tycker att företaget du jobbar på gör något meningsfullt.
– Att känna engagemang och göra något som har betydelse för andra är viktigt för vårt välmående, säger Charlotte Hågård.
2. Du utvecklas inte
Det sägs att man lever så länge man lär, och det ligger något i uttrycket. Om du inte känner att du utvecklas, exempelvis varken får utmanande arbetsuppgifter eller relevanta utbildningar, så ska du se upp. För utveckling är en viktig nyckel till både välmående och framgång.
– Dels är det tråkigt att inte utvecklas, men även för din karriär kan det vara farligt. Om du stagnerar och inte lär dig nytt, så är risken att du snart blir obsolet, inte längre är relevant på arbetsmarknaden. Då bör du se om ditt hus, säger Charlotte Hågård.
3. Du känner dig inte värdesatt
Många lägger ner stort engagemang i sitt jobb, att då inte bli värdesatt tär på självkänslan.
– Den känslan bör du lyssna på. Eventuellt har du själv varit dålig på att kommunicera dina behov. Berätta för din chef att du behöver mer feedback för att må bra och utvecklas. Kommer inte den, så kanske du ska byta till ett ställe där du uppskattas, säger Charlotte Hågård.
4. Du befinner dig i en försurad miljö
Ibland är det hela teamet, ibland är det en person som lyckas förstöra den goda stämningen och underblåsa konflikter. Men att befinna sig i toxisk miljö, där chefer smusslar, det är mycket internpolitik eller folk snackar skit, är inte bra.
– En giftig arbetsplats är ingen hälsosam miljö att befinna sig i. Det kan leda till stressrelaterade symptom som osäkerhet, humörsvängningar och sömnsvårigheter. Så fråga dig hur stor sannolikhet det är att arbetsplatsen kommer att förändras. Kan du förändra den? Om inte, ta dig därifrån, säger Charlotte Hågård.
5. Företaget eller branschen går dåligt
Om företaget eller till och med hela branschen går dåligt, kan även du vara utrotningshotad.
– Försök att ha koll på det här och agera innan du blir av med jobbet, säger Charlotte Hågård.
Kanske behöver du utbildning för att ta dig vidare. Då kan du exempelvis söka
omställningsstudiestöd
. Läs mer på trr.se.
6. Stressen äter upp dig
Stress kan ha många orsaker, som att man är överhopad med jobb eller inte har kontroll över sin situation, där även det senare kan leda till daglig stress och psykisk ohälsa. Om du ofta känner dig stressad, fundera på vilka av dina symptom som har sin grund i jobbet och vilka som går att härleda till privatlivet. Prata gärna med din fackliga representant om de bitar som handlar om jobbet.
– Fundera också på vad du kan förändra om du väljer att stanna kvar. Och är det värt att offra hälsan för den här arbetsgivaren? Försök vara ärlig, den enda som förlorar på att du inte är det är du själv, säger Charlotte Hågård.