Växtkraft från nya utmaningar tog Marika till chefsroll

Med en utbildning som studie- och yrkesvägledare i ryggsäcken började Marika Vikback arbeta som ombudsman på Unionen för sexton år sedan. Idag är hon chef på stabssektionen för verksamhet, analys och utredning. – Att en så nyfiken och otålig person som jag, kan trivas och utvecklas i så många år på ett ställe, det säger verkligen något om Unionen som arbetsplats, säger hon.

Marika Vikback Idag arbetar Marika Vikback som sektionschef på Sektionen för verksamhetsuppföljning, analys och utredning.

- I min roll ingår att samordna och hålla ihop förbundets arbetet med verksamhetsuppföljning, analys, regelefterlevnad samt utredning. Sektionen är en del av det gemensamma stabsarbetet på Unionen och verksamheten skapar förutsättningar för organisationen att fungera på ett optimalt sätt, säger Marika Vikback.

I sin nya roll har hon haft stor nytta av att ha gjort karriär inom organisationen. Hon började arbeta med studerande frågor för att gå vidare till en tjänst som coach och ombudsman på regionkontoret i Stockholm. Sedan dess har hon arbetat på både region - och förbundskontoret i olika roller, senast som hållbarhetsstrateg. En roll hon själv var med och utvecklade.

- Hållbarhetsfrågorna går hand i hand med de fackliga grundvärderingarna. Anställda och förtroendevalda inom Unionen bedriver dagligen ett målmedvetet hållbarhetsarbete för att främja och säkerställa ett hållbart arbetsliv på svensk arbetsmarknad, säger hon.

Hjärtat klappar fortfarande för hållbarhet men fokus ligger numera på en övergripande nivå; Unionen som hållbart förbund.

- Att arbeta för hållbarhet i allt vi gör är en grundförutsättning för att vi ska vara relevanta även i framtiden.

Hon konstaterar att möjligheten att få växa in i nya utmaningen är det som fått henne att trivas på Unionen.

- Sen älskar jag att arbeta tillsammans med engagerade människor – Unionen är fullt av engagemang!

Möjligheten att utvecklas och bygga vidare på sin kompetens värderar hon högt.

- Jag har fått fantastiska möjligheter att utvecklas här. Tillsammans med mina chefer har vi tagit fram utbildningsinsatser för mig som varit värdefulla för såväl verksamheten som för mig som individ.

Nu axlar hon en chefsroll för andra gången.

- Det är i chefsuppdraget jag allra mest kommer till min rätt. Jag tycker om att se medarbetare växa och jag gillar att se hur vi med gemensamma krafter kan förändra och förstärka en verksamhetsinriktning genom tydliga mål och engagemang. Sen tycker jag om att fatta beslut också. Det tror jag är en viktig egenskap hos en chef.

Unionen ger sina medarbetare kraft att göra skillnad – hur märks det i organisationen?

- Jag ser det varje dag genom det stöd vi ger våra medlemmar. Vi har modiga, kunniga och proffsiga medarbetare som dagligen bidrar till ett mer hållbart arbetsliv för våra medlemmar. Tillsammans med våra fantastiska förtroendevalda är det en förutsättning för Unionens kraft, säger Marika Vikback.

Vad har du för råd att ge till den som vill arbeta på Unionen med en ambition att utvecklas inom organisationen?

- Välkommen hit och våga testa olika delar av Unionens verksamhet! Att få bidra in i olika delar av organisationens områden ger en god överblick och förståelse för varandras vardag. Och du kommer få fantastiskt stöd från alla medarbetare – för det är genom alla våra goda samarbeten som verksamheten blir ännu bättre.

Jobba på Unionen

På vår karriärsida kan du läsa mer om att jobba på Unionen och se vilka tjänster som är lediga just nu.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg