Uppväxling i löneökningstakten efter tuffa förhandlingar

Unionen och arbetsgivarnas parter har kommit överens om nya kollektivavtal för tjänstemän inom industrin. Det betyder att vi har ett märke som är normerande även i kommande förhandlingar med arbetsgivare inom andra områden.

- Förhandlingarna med arbetsgivarna har tidvis varit tuffa men vi har lyckats teckna ett historiskt bra avtal för Unionens medlemmar samtidigt som vi tar ansvar för stabilitet och konkurrenskraft. Det är oerhört glädjande att vi har ett så fint resultat, säger Martin Linder, Unionens ordförande.

Det nya avtalet har ett totalvärde på 7,4 procent för en avtalsperiod om två år fördelat på 4,1 procent år ett och 3,3 procent år två. Förutom löneökningar innehåller avtalet ökade avsättningar till deltids- och flexpension och en efterlängtad och viktig satsning på lägstalöner med 1350 kronor det första året. Avtalet gäller från den 1 april 2023.

- Det är glädjande att vi i en så pass utmanande ekonomisk situation kunnat teckna avtal med uppväxlade löneökningsnivåer, en satsning på höjda lägstalöner och ökade avsättningar till deltids- och flexpension, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

- En höjning av löneökningsnivån var medlemmarnas viktigaste krav när Unionen satte sig vid förhandlingsbordet. Den här gången fanns även ett fokus på att de som har de minsta marginalerna ska få det bättre. Det ska gå att leva på en heltidslön och Unionen står självklart upp för höjda lägstalöner, ett krav vi nu fått igenom. En höjning av lägstalönerna handlar om solidaritet såklart, men är också principiellt viktigt då det kommer att ha betydelse för hela den privata arbetsmarknaden, säger Martin Linder.

I och med det nya avtalet kommer även mer pengar att betalas in till medlemmarnas framtida pension genom ökad avsättning till deltids/flexpension.

- Det här ger Unionens medlemmar mer pengar i plånboken den dag de går i pension, och systemet ger även medlemmarna stärkta möjligheter att själva bestämma hur mycket de ska jobba mot slutet av sitt arbetsliv, avslutar Martin Wästfelt

Här hittar du det gemensamma pressmeddelandet från Facken inom industrin.

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg