Preppa inför lönesamtalet!

Att förbereda sig är A och O inför alla större händelser, oavsett om det handlar om strömavbrott, översvämning - eller lönesamtalet på jobbet. Som medlem har du ett helt kit av tjänster och verktyg som gör dig redo.

Bli medlem!

Ingen kris. Vi förbereder dig för lönesamtalet.

Preppingkit inför lönesamtaletPå årets viktigaste möte för dig och din lön har du chansen att påverka din löneutveckling och stämma av din prestation. Ända visar våra undersökningar att många tjänstemän förbereder sig dåligt eller inte alls, trots att de som känner sig förberedda också är mer nöjda efteråt. Så se till att förbereda dig, som medlem i Unionen har du tillgång till ett helt preppingkit av tjänster, förmåner och verktyg du behöver före, under och efter lönesamtalet.

Prylar i preppingkitet
Som medlem får du koll på löneläget, personlig coachning och pengar att förhandla om på arbetsplatsen

Vi har verktygen för din löneutveckling

 1. Boka in en tid för lönecoachning! Som medlem i Unionen kan du när som helst boka en tid som passar dig för lönecoachning via telefon. I ett personlig samtal med en av våra specialiserade rådgivare får du hjälp med argumenten utifrån just din individuella situation inför lönesamtalet eller jobbintervjun. Bli medlem nu så bjuder vi på avgiften första 3 månaderna.
 2. Få digitala tips och trix av Lönepreppen! Vårt digitala verktyg preppar dig inför lönesamtalet. Fyll i datum för lönesamtalet och din e-postadress så får du tips, råd och stöd på vägen dit. Även för dig som inte är medlem i Unionen (än)! Gå till Lönepreppen
 3. Ta ett djupdyk i vår marknadslönestatistik. Unionen är Sveriges största fackförbund, med drygt 675 000 medlemmar; anställda, chefer och egenföretagare i en mängd olika branscher inom det privata näringslivet och ideell sektor över hela landet. Vi har en unik källa till den mest relevanta lönestatistiken för dig som jobbar i privat sektor . Gå till Unionens marknadslöner
 4. Förhandlingshjälp. Om det skulle uppstå en tvist rörande dina löneutbetalningar eller tjänstpensionsinbetalningar kan du som är eller blir medlem få hjälp att reda ut frågan, förhandla med arbetsgivaren eller till och med driva ärendet till rättslig prövning, om det är vad som krävs för att du ska få det du har rätt till.

Skydda nya lönen - inkomstförsäkring ingår

Var rädd om din nya lön och försäkra den på samma sätt som annat som du värderar högt. Som medlem i Unionen omfattas du av vår inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan och gör att du kan få upp till 80% av tidigare inkomst vid arbetslöshet i 150 dagar, ca 7 månader. Fyll i din inkomst nedan och se hur mycket extra ersättning du skulle kunna få.

 

Hur mycket kan vår inkomstförsäkring ge dig?

Ange din månadslön i räknaren för att ta reda på hur mycket vår inkomstförsäkring är värd för dig.

Månadslön före skatt

Räkna ut vad inkomstförsäkring och tilläggsförsäkring ger dig!

3 mån utan avgiftDu får många fördelar som medlem i fackförbundet Unionen

Här är fyra av dem.

 1. En trygg inkomst­försäkring som kompletterar a-kassan

  A-kassan ersätter inte det du tjänar över 25 025 kr. Med vår inkomstförsäkring kan du, tillsammans med a-kassan , få behålla upp till 80 % av din tidigare lön. 

 2. Hjälp vid löne- och utvecklingssamtal

  Vi ger dig råd och stöd när det är dags för lönesamtal och utvecklingssamtal . Lönesamtalet är årets viktigaste möte för dig och din lön. Med hjälp av vår lönestatistik och lönecoachning kan vi hjälpa dig komma väl förberedd till ditt lönesamtal  och öka dina möjligheter att få gehör för dina krav. Utvecklingssamtal , som du bör ha en gång om året, är till för att utveckla dig som medarbetare och företaget som helhet. Att komma väl förberedd till dessa samtal är minst lika viktigt som inför lönesamtalet. Självklart hjälper vi dig med det också!

 3. Rådgivning, rätts- och förhandlingshjälp

  Ibland kör det ihop sig. Ibland kommer man inte överens. Ibland hopar sig molnen vid horisonten. Men det är lugnt - som medlem får du råd och stöd när det uppstår problem och tvister på arbetsplatsen.

 4. 13 700 kr till utbildning

  Du kan ansöka om ersättning för avgifter, böcker och annat material som krävs av kursen om du väljer att kompetensutveckla dig. Kurs eller utbildning kan ske både på heltid eller vid sidan av ditt arbete. Max 3 425 kr per termin och 13 700 kr totalt.

Frågor och svar

Vi svarar gärna på dina frågor. Här är några av de vanligaste.

Vad kräver inkomst­försäkringen?

För att få ut ersättning när du blir utan jobb krävs det att du har varit medlem i både Unionen och i en svensk a-kassa och att du har omfattats av försäkringen under de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös.

Utöver detta måste du ha arbetat minst 80 timmar per månad i 12 månader under de senaste 18 månaderna.

Om du varit sjuk eller föräldraledig under 18-månadersperioden, "hoppar man över" den tiden. Istället får du tillgodoräkna dig arbete under motsvarande tidsperiod närmast före de 18 månaderna. Kravet är att du har varit med i försäkringen hela den period som du har arbetat. Se fullständiga försäkringsvillkor.

Om du är medlem i mer än ett fackförbund samtidigt gäller särskilda regler. För mer information kontakta oss på telefon 0771-27 28 00.

Tänk på att anmälan till inkomstförsäkringen inte sker med automatik i samband med att man anmäler sig till arbetsförmedlingen och a-kassan .

Kom ihåg a-kassan!

Ditt medlemskap i Unionen innebär inte att du per automatik också är medlem i a-kassan . Fackförbundet Unionen och Unionens a-kassa är två olika organisationer och du väljer själv om du vill gå med i en a-kassa eller inte. A-kassa är däremot något som vi på Unionen rekommenderar, för din trygghets skull, men också för att medlemskap i en svensk a-kassa krävs för att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen om du skulle bli arbetslös.

Ansök om medlemskap här!