Föräldraledigt före barnets födelse
En gravid kvinna med tungt arbete eller ett arbete som innebär risk för fosterskador, kan omplaceras eller, om detta inte är möjligt, vara ledig med graviditetspenning. Den blivande mamman kan få graviditetspenning från och med 60:e dagen till och med den 11:e dagen före barnets beräknade födelse.
Föräldraledig före och efter barnets födelse
Tillsammans kan föräldrarna ta ut 480 dagar med föräldrapenning innan barnet fyller åtta år eller första skolårets sista dag. Om du har ensam vårdnad om barnet har du rätt till alla 480 dagarna. De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. Mamman kan ta ut föräldrapenning 60 dagar före den beräknade förlossningen.
Efter att barnet är fött kan föräldrarna dela på ersättningen som de vill, men 60 dagar måste tas ut av mamman och 60 dagar av den andra föräldern. Dessa dagar kan inte överlåtas på den andra föräldern. Det går bra att ta ut föräldrapenning som hel, tre fjärdedels, halv, en fjärdedels eller en åttondels dag.
Den andra föräldern har dessutom rätt till tillfällig föräldrapenning i tio dagar i samband med barnets födelse.
Föräldralön/havandeskapslön genom kollektivavtal
Om din arbetsgivare har
kollektivavtal
, får du som förälder även
föräldralön
, vilken betalas av arbetsgivaren. Föräldralönen kompletterar föräldrapenningen så att den totala ersättningen blir 90 procent under en till sex månader. Oftast betalas den ena hälften av pengarna ut när ledigheten börjar och den andra hälften när föräldern varit tillbaka i tre månader på sitt arbete. Läs mer i det
kollektivavtal
som du omfattas av via din arbetsgivare. Om du är inloggad medlem kan du se vilket avtal du omfattas av under ”Mitt
kollektivavtal
” i ”verktygslådan” till höger.
Arbeta efter föräldraledighet
När du kommer tillbaka till arbetet efter föräldraledighet är utgångspunkten att du har rätt till samma tjänst som du hade innan föräldraledigheten eller likvärdigt arbete.
Din arbetsgivare får inte missgynna dig för att du har använt din rätt att vara föräldraledig enligt föräldraledighetslagen. Arbetsgivaren får alltså inte ge dig en sämre tjänst, lägre lön eller sämre villkor av skäl som har samband med att du har varit föräldraledig.
Påverka och utveckla - få ännu bättre koll!
Är detta en fråga du tycker kan skötas bättre på din arbetsplats? Som
arbetsplatsombud
eller med en facklig
klubb
finns förutsättningar att få insyn och inflytande över villkoren och verksamheten. Arbetsgivaren behöver informera och förhandla innan viktiga beslut och förändringar.