En bra ingångslön

Även den som är ny på arbetsmarknaden behöver ofta uppge löneanspråk redan vid intervjutillfället. Se till att komma väl förberedd till mötet. Ett sätt är att kolla hur ingångslönerna ligger i snitt inom olika branscher.

Bli medlem direkt!
Vanliga ingångslöner, första lönen, lönestatistik
Som medlem i Unionen får du verktygen för en bra löneutveckling.

Det är viktigt att inte komma in på för låg lön, om man tänker sig att man vill fortsätta och göra  karriär  inom det företag eller organisation där man erbjuds anställning.

Det kan också vara lockande att gå med på en lägre ingångslön, för att få jobbet. Man kanske tänker att man kan ta den diskussionen senare när man visat vad man går för? Gör inte så. Det är mycket bättre att försöka komma in på rätt nivå från början.

Samtidigt kan den som saknar erfarenheter från ett yrke inte heller räkna med att komma in på samma lönenivå som mer erfarna kollegor. 

Ett sätt att hitta en rimlig ingångsnivå är att titta på snittet på ingångslöner i några av de vanligaste  yrkesgrupperna bland Unionens medlemmar. Nivåerna är presenterade i intervall med en "plus- och minus"-lista, som beror på olika omständigheter.

Löneintervallen presenteras i två åldersgrupper - inte för att ålder egentligen spelar någon roll i sig för lönesättningen! Men för åskådlighetens skull står den äldre åldersgruppen för yrken där kraven är högre på att man kommer in med en viss kunskap om verksamheten. 

Finns det kollektivavtal?

Har du kollat om det finns  kollektivavtal  på arbetsplatsen? Om så finns också en fastställd  lägsta lön , som arbetsgivaren inte får gå under. 

Dessutom har du rätt till ett årligt lönesamtal med din chef, där du ska få veta hur du kan göra för att få en bättre löneutveckling , samt en årlig lönerevision - det vill säga en garanterad årlig löneökning. Inget av det har du någon automatisk rätt till om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen. 

Vi har verktygen för din löneutveckling

Så fort du blivit medlem i Unionen kan du ringa oss så kollar upp din tilltänkta arbetsgivare och kan svara på om företaget har kollektivavtal och om det finns en lokal Unionenklubb du kan prata med. 

Om du redan har jobbat i några år kan du också hitta ett rimligt löneläge genom att dra i reglagen på Löneratorn, ett digitalt verktyg som bygger på Unionens populära marknadslöner - det vill säga en kvalificerad bedömning av såväl statistik som branschkonjunktur och andra aktuella faktorer. 

När du blivit medlem i Unionen kan du också få boka tid för lönecoachning, och få hjälp med argumenten inför en anställningsintervju eller ett lönesamtal

Vi försäkrar din inkomst!

När du blir medlem i Unionen ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar, utan extra kostnad. Räkna ut här nedanför hur mycket du skulle tjäna på att omfattas av den.

Månadslön före skatt

Räkna ut vad inkomstförsäkring och tilläggsförsäkring ger dig!