Gröna arbetsgivare – Lantbrukstjänstemannaavtalet
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Ditt kollektivavtal består av flera avtal. Här hittar du dem och även sammanfattningar med de senaste ändringarna i avtalen.
Avtalsområdet Gröna arbetsgivare Lantbrukstjänstemän tillhör från 1 juni Gröna arbetsgivare Jordbruksrelaterade företag. Läs mer om avtalsområde Jordbruksrelaterade företag.
Det här är en kort sammanfattning av de viktigaste punkterna i dina avtal. För utförlig info, läs mer i respektive avtal. Tänk också på att det kan finnas ett lokalt avtal på din arbetsplats som gäller.
Nuvarande avtalsperiod är 1 mars 2021 - 31 maj 2023 och då gäller:
Avtal om vilka allmänna villkor som gäller för exempelvis arbetstid, övertidskompensation, semester, sjuklön, ledighet, uppsägning med mera.
I löneavtalet beskrivs lönenivåer och övrig information kring löneprocessen.
Nytt avtal mellan PTK (där Unionen ingår) och Svenskt Näringsliv som gäller från 1 oktober 2022. I huvudavtalet finns regler kring anställningsskydd och uppsägning av anställningsavtal från arbetsgivarens sida. Huvudavtalet reglerar även omställningsstöd , kompetensstöd och kompletterande studiestöd som anställda kan få via omställningsorganisationen TRR. Här finns också beskrivet hur tjänstemannaförbund inom PTK ska samverka i vissa förhandlingar.
Unionen har nu tecknat avtal i din bransch som kommer att gälla under 27 månader fram till och med 2023-05-31. Därefter upphör Lantbrukstjänstemannaavtalet att gälla och avtalet för Jordbruksrelaterade företag gäller då fullt ut.
Genom avtalet får du som medlem bland annat fortsatt löneutveckling och en nyhet är att avsättningar till systemet för deltidspension (flexpension) nu införts. Läs mer nedan och i ”Allmänna anställningsvillkor” för att ta del av avtalet i sin helhet.
*Under våren 2020 påverkades Sverige liksom övriga världen tydligt av Coronapandemin och den osäkerhet som pandemin medförde. Avtalsparterna fattade med det i bakgrunden beslut att skjuta fram avtalsförhandlingarna och prolongera kollektivavtalen med sju månader. Prolongeringen innebar att även ditt avtal förlängdes och att avtalet i sin helhet varit oförändrat med samma lydelse och innehåll under prolongeringsperioden.
För tjänstemän vid företag som är anslutna till Gröna Arbetsgivares lantbrukssektion gäller avtalet för tjänstemän inom Jordbruksrelaterade företag mellan Gröna Arbetsgivare, Unionen respektive Naturvetarna.
Under perioden 1 mars 2021 till 31 maj 2023 tillämpas dock Lantbrukstjänstemannaavtalet för befattningarna i förteckningen nedan, med undantag för medlemmar i Unionen eller Naturvetarna vilka inte var medlemmar i Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet den 31 maj 2019.
* Anmärkning:
Med praktikant avses tjänsteman som gör praktik på av Svenska Jägareförbundet godkänd praktikplats för att uppnå förkunskapskraven till Svenska Jägareförbundets Viltmästarutbildning
Avtalsvärdet är totalt 5,03 procent under avtalsperiodens 27 månader.
Efter avräkning för deltidspension kvarstår 3,43% till lönehöjning enligt följande:
Löneökningar
Om de lokala parterna inte kommer överens om andra tidpunkter gäller följande datum för genomförandet av lönerevisionerna samt de procentsatser som står till förfogande för löneökningar:
Är du ensam medlem i Unionen på arbetsplatsen innebär det att din lön ska höjas med procentsatsen ovan. Är ni flera medlemmar ska era löner läggas ihop och en lönepott räknas ut och fördelas mellan er enligt principerna i löneavtalet.
Anmärkningar
1. Anställningsavtal som träffas senare än 6 månader före företagets lönerevisionsdatum
Om företaget och en tjänsteman har träffat avtal om anställning, senare än 6 månader före företagets lönerevisionsdatum, och därvid även om viss lön och de vidare uttryckligen har överenskommit att den avtalade lönen skall gälla oberoende av närmast påföljande lönerevision skall tjänstemannen inte omfattas av denna lönerevision.
Högre nivåer för övertidsersättning
1/3 2021 | 1/6 2022 | |
Vardagar, måndag-fredag | 308 kr | 312 kr |
Lördagar, helgdagsaftnar, Söndag, helgdag | 403 kr | 409 kr |
Högre nivåer för beredskapstjänstgöring
1/3 2021 | 1/6 2022 | |
Vardagar, måndag-fredag | 291 kr | 296 kr |
Lördagar, helgdagsaftnar, Söndag, helgdag | 609 kr | 619 kr |
Överenskommelse har träffats om att införa system för deltidspension på avtalsområdet.
Detta innebär bland annat att arbetsgivaren ska betala en kompletterande premie till ITP -planen. Syftet med denna särskilda avsättning är att tjänstemannen ska ha möjlighet att från
62 års ålder kunna gå i delpension. Tjänsteman som vill utnyttja rätten ska ansöka senast 6 månader innan deltiden avses träda i kraft, varefter samråd ska ske mellan tjänstemannen och arbetsgivaren. Utgångspunkten är att arbetstiden därefter ska vara 80 % av en heltid.
Annan nedgång i tid kan överenskommas. Om delpension beviljas är anställningen från det att delpensionen börjar gälla, en deltidsanställning med den sysselsättningsgrad som följer av delpensionen.
Om arbetsgivaren avser att avslå tjänstemannens begäran ska denne underrätta tjänstemannen och dennes fackliga organisation. I samband med detta ska skälen för varför arbetsgivaren avser att avslå ansökan redovisas. Lokal facklig part kan begära förhandling enligt gällande förhandlingsordning .
Den kompletterande premien ska betalas från och med den månad tjänstemannen fyller 25 år och till och med månaden före den under vilken tjänstemannen fyller 65 år och ska beräknas på den pensionsmedförande lönen för ITP 1 respektive ITPK.
Parterna är överens om att en pensionsavsättning om 1,6 % på avtalsområdet införs per den 1 mars 2021 genom att arbetsgivaren betalar en årlig premie om 1,6 % av tjänstemannens pensionsförmedlande lön, i syfte att möjliggöra deltidspensionering. Premien debiteras arbetsgivaren av Collectum.
Ändringar har gjorts i allmänna anställningsvillkor för att anpassa dessa till förändringarna i LAS ( Lagen om Anställningsskydd ) avseende hur länge en tjänsteman har rätt att jobba kvar. Tjänsteman har, från 1 januari 2020, rätt att arbeta kvar till den månad tjänstemannen fyller 68 år. (Fr.o.m. den 1 januari 2023 får tjänstemannen kvarstå i tjänst till 69 års ålder).
Den nya avtalsregleringen innebär att arbetsgivaren behöver lämna en underrättelse till den anställde minst en månad i förväg. Anställningen upphör då en månad efter att underrättelsen lämnats, dock tidigast vid utgången av den månad den anställde fyller 68 år. (69 år fr.o.m. den 1 januari 2023).
Om underrättelse lämnas med längre framförhållning så är det ingen nackdel, snarare tvärt om. Tanken är dock inte att den ska lämnas flera år i förväg. I de flesta fall är det dock naturligt att arbetsgivaren och den anställde i god tid i förväg planerar pensionen.
Om tjänstemannen vill avsluta sin anställning har tjänstemannen i detta fall också en månads underrättelsetid till arbetsgivaren.
Möjligheten för arbetsgivaren att komma överens med tjänsteman, som fyllt 60 år när denne anställs, om att denne inte ska ha rätt till löneutfyllnad vid sjukdom från dag 15 har tagits bort.
Lantbrukstjänstemannaavtalet gäller fr.o.m. den 1 mars 2021 t.o.m. den 31 maj 2023 då det upphör att gälla.
Avseende övergången från Lantbrukstjänstemannaavtalet till avtalet för Jordbruksrelaterade företag, för företag och tjänstemän där Lantbrukstjänstemannaavtalet tillämpas, är parterna överens om att en arbetsgrupp tillsätts för att hantera övergången.
Arbetet involverar att, i dialog med företag som tillämpar Lantbrukstjänstemannaavtalet, analysera effekten av att gå över till avtalet för Jordbruksrelaterade företag och identifiera behov av anpassningar.
Detta för att se över de särskilda behov som finns inom verksamheter som är säsongsstyrda, väderberoende och involverar djurskötsel.
Vad gäller för mig som har klubb på arbetsplatsen
För dig som har
klubb
, hanterar de alla förhandlingar och typer av inflytandefrågor på arbetsplatsen. Det är klubben som förhandlar om lön och de eventuella lokala avtal som kan finnas på respektive arbetsplats. Det bästa sättet att påverka klubbens arbete är att delta på de medlemsmöten som klubben arrangerar.
Vad gäller för mig som saknar klubb på arbetsplatsen
En egen Unionenklubb är det bästa sättet att få vara med och påverka på arbetsplatsen. Ni får exempelvis möjlighet att medverka och påverka vid förhandlingar, koll på framtidsplaner, och kan bidra med idéer och förslag på förändringar och förbättringar i verksamheten. Med klubb på arbetsplatsen väljer medlemmarna vilka som ska vara deras företrädare. De som har valts kallas förtroendevalda.
Om det inte finns förtroendevalda på din arbetsplats så har arbetsgivaren ingen att förhandla lönerevisionen med. Arbetsgivaren ska i dessa fall följa löneavtalet som gäller där vi inte har klubb eller förtroendevalda. Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta kan du kontakta ditt regionkontor eller Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
I februari påbörjades avtalsförhandlingarna genom att Unionen växlade avtalskrav med vår motpart Gröna arbetsgivare med målsättningen att få ett nytt avtal på plats senast den 1 augusti 2020.
I mars blev Coronapandemins påverkan på Sverige likväl som på övriga världen tydlig, vilket innebar att de förutsättningar vi gick in i avtalsförhandlingarna med förändrades på ett sätt som var omöjlig att förutse.
Med anledning av situationen har Unionen, valt att flytta fram avtalsförhandlingarna till i höst och prolongera befintliga avtal till och med den 28 februari 2021. Prolongering innebär att avtalen förlängs, det vill säga avtalen behåller sin nuvarande lydelse och innehåll till och med den 28 februari nästa år.
Unionen bedömer inte att det är möjligt att i dagsläget ingå sedvanliga avtal. Att flytta fram avtalsförhandlingarna och prolongera avtalen är det mest ansvarsfulla att göra med tanke på det ostabila och svåra läge Sverige och världen befinner sig i just nu.
Fortsatta förhandlingar inleds 1 oktober med avsikt att träffa nya avtal senast 28 februari 2021. De avtalskrav som Unionen ställt om löneökningar, fortsatta avsättningar till delpension samt åtgärder för att stärka arbetsmiljön och jämställdhet står kvar.
Prolongeringen innebär att det ännu inte finns några centralt avtalade löneökningar för 2020. Detta betyder att lönerevision först kan bli aktuell efter att nya avtal har träffats.
Regeringen har under mars vidtagit ett antal åtgärder för att, i den uppkomna situationen, stötta företag ekonomiskt och på sätt rädda anställningstillfällen. En av åtgärderna är att snabbt införa nya kompletterande regler om stöd vid korttidsarbete. Unionen har under mars tecknat ett centralt avtal som möjliggör för Unionenklubbar och arbetsgivare att träffa lokala avtal om korttidsarbete. Detta för att säkerställa att regeringens stöd når ut till, och möjliggör för, ekonomiskt utsatta företag att behålla sina anställda och den kompetens som är nödvändig för en återhämtning efter Coronapandemin.
Om du har frågor eller behöver råd och stöd angående detta ska du i första hand kontakta din Unionenklubb. Har du ingen klubb kan du kontakta Unionens medlemsservice på 0770 -870 870.
Ett förbundsavtal om korttidsarbete med statligt stöd har tecknas.
Nytt partsgemensamt material - Steg till jämställda löner - En vägledning i arbetet med lönekartläggning , en analys av löner och andra anställningsvillkor mellan kvinnor och män
Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundets (SLF) förbundsstämma och Unionens kongress har röstat för ett samgående mellan de båda förbunden. Det innebär att medlemmar i SLF från och med den 1 juni 2019, övergår i ett medlemskap i Unionen.
Uppdaterat 2020-03-20
Helgfri vardag 09.00-17.00
För att få rådgivning behöver du vara medlem i Unionen.
När du kontaktar Unionen för rådgivning eller svar på frågor om ditt medlemskap behöver du identifiera dig. Följ instruktionerna du får i telefon.
För närvarande är det många medlemmar som behöver komma i kontakt och vi har därför längre kötider än vanligt. Vi gör allt kan för att du ska få svar så snabbt som möjligt.
På våra Råd & stöd sidor finns svar på många frågor om arbetsliv och anställning
Skriv till Unionen
Använd vårt kontaktformulär för att skicka ett mejl till Unionen.
Unionens a-kassa
Kontakta Unionens a-kassa på 0770-77 77 88 eller genom a-kassans sajt.
För dig som är arbetsgivare
Vid förfrågan om yttrande för arbetstillstånd, använd kontaktformuläret.