"Vara förtroendevald är intressant, utvecklande och roligt!"

"Tycker man att saker är galet och inte fungerar är det ett ypperligt tillfälle att engagera sig. Man kan ta ett litet steg och måste inte kliva in med hull och hår! "

Torun Vikström, förtroendevald på TV4

Torun Vikström

Förtroendevald på TV4

- Facket har alltid varit viktigt för mig, när jag började jobba 1996 var det självklart att gå med. Så ser det ju inte ut idag kanske, men då och för mig var det så. Jag ville vara med och påverka och få inflytande och tyckte att det var intressant.

Som mediakoordinator på Red Bee Media var Torun med och förberedde TV-program  för sändning i TV4 och CMoore. Hon beskriver mediebranschen som ganska tuff med skiftgång och många korta kontrakt. Att engagera sig fackligt och bland annat kunna påverka ersättning för obekväma arbetstider och jobba för en bra arbetsmiljö var givande.

- Mitt vanliga jobb var faktiskt monotont och lite tråkigt i jämförelse. Det var mycket administration och jag tyckte snart att det var mycket roligare att hålla på med det fackliga jobbet. När vårt företag blev en del av Ericsson 2009 öppnade sig en större värld.

Med fackliga Europauppdrag i ryggsäcken

Från att ha varit ordförande i klubben på Red Bee Media engagerade sig Torun mer och mer på koncernnivå. Inom Ericsson fanns det nio Unionenklubbar och genom en samorganisation  görs en hel del gemensamma förhandlingar. När Torun blev vald till ordförande även för samorganisationen blev det snart tydligt att det fackliga uppdraget med snabba puckar - och jobbet med tajta deadlines - var svåra att kombinera.

- Jag hade ett samtal med min chef och förklarade att det här inte fungerade. Jag frågade faktiskt var det var enklast att ersätta mig - som facklig eller på ”vanliga jobbet”. Det visade sig att det var enklare att hitta en ersättare till mitt ordinarie jobb och idag jobbar jag istället som facklig på heltid. Det var viktigt för mig att ha med arbetsgivaren på tåget!

Totalt var det runt fem fackliga på heltid på Ericsson och dessutom finns en fantastisk kompetenspool i och med ordföringar och styrelseledamöter i klubbarna.. Men hur var det då med det globala?

- Jag hade Europauppdrag för Ericsson och det var jätteintressant för det blir tydligt vilken skillnad det är för facket runt om i världen. Det finns ett globalt nätverk också och där blir ju det kanske ännu tydligare. Visst finns det saker som fungerar bättre och sämre här hemma i Sverige, men så kollar man globalt och inser att fackligt engagemang är förbjudet i vissa länder och att de aktiva där förföljs och kanske till och med mördas. Det ger perspektiv.

Från svensk sida kan facket vara med och stötta och påverka. Via gemensamma möten etablerar man en relation med fackliga kollegor i andra länder och kan hjälpa till med både formella och informella kontakter när det uppstår konfliktsituationer.

- Det är ju väldigt viktigt för vårt bolag att det ska gå att vara fackligt aktiv om man vill, det är en rättighet att få välja.

”Man måste vara pragmatisk men ha integritet”

Att vara förtroendevald är intressant, utvecklande och roligt men ingen dans på rosor - det kan vara tufft också, menar Torun.

- Om man vill att alla ska vara nöjda hela tiden kan det bli jobbigt. För mig är det viktigt att beslut som tas och saker som sker ska kännas rättvisa och att man är nöjd. Når man inte fram till det kan det såklart kännas jobbigt.

De slutliga besluten ligger ju hos arbetsgivaren och man kan ha jobbat jättehårt för att få till något som i slutändan bara blir hyfsat bra.

- När man inte når hela vägen fram får man vara nöjd och tänka att hade ingen gjort jobbet för att få det så bra som möjligt, då vete sjutton hur slutresultatet hade sett ut.

För att trivas i rollen och göra ett bra jobb tror hon att det är viktigt att man har förhandlingsvilja och kan kompromissa. Det är också viktigt att kunna uttrycka sig, men också lyssna på vad andra har att säga.

- Man kan inte gå in i ett rum och peka med hela handen, då blir det ingen samverkan eller väg framåt. Man måste vara pragmatisk men ha integritet. Vissa saker går ju inte att kompromissa med men mycket gör faktiskt det och har man ett bra kollektivavtal är mycket redan gjort.

Våga testa att vara förtroendevald

Genom att vara fackligt aktiv hjälper man både sig själv och sina kollegor i det långa loppet, det är något som Torun brukar förmedla när hon pratar med nya eller potentiella medlemmar.

- Tycker man att saker är galet och inte fungerar är det ett ypperligt tillfälle att engagera sig. Man kan ta ett litet steg och måste inte kliva in med hull och hår! Testa en suppleantposition ett år och se om det är något för dig. Förhoppningsvis tycker man ju att det är fantastiskt kul!

Dessutom uppskattar hon möjligheterna till kompetensutveckling som erbjuds genom Unionen. Bland annat har hon gått en Unionens ledarskapsprogram för förtroendevalda .

- Jag har växt otroligt mycket i min roll de senaste åren, ledarskapsutbildningen var en stor ögonöppnare för mig.

Just nu har Torun och hennes förtroendevalda kollegor en intensiv period bakom sig, där de fått hantera ett besparingsprogram inom Ericsson där många tjänster tagits bort genom en frivillighetslösning, samt en flytt för många Red Bee-anställda tillbaka till TV4 igen. Flytten inkluderar även Torun själv som då tar plats som adjungerad i Unionen-klubbens styrelse på TV4.

- Det är med det här som med de flesta fackliga uppdrag - vi kan inte trolla och lösa allt, men vi kan göra saker så att de blir så bra som de kan vara och det känns viktigt och givande att vara en del av det.

Uppdrag gör skillnad. För alla!

Som fackligt ombud får du äran att förbättra och göra skillnad för kollegorna på jobbet. Det är också utvecklande, lärorikt och roligt för dig själv!

Hjälp oss göra Unionen bättre

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Betyg